IRB partner u najbolje ocijenjenom projektu EU teškom 1,75 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2014. u 22:00
IRB-u 270.000 eura/M. Prpić/PIXSELL

Razvijat će novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi primjenu trebali naći od molekularne biologije do mobilne telefonije.

Zagreb Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB) postali su partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA u sklopu posebnog natječaja FET-Xtrack Sedmog okvirnog programa EU vrijednom 1,75 milijuna eura, od čega 270 tisuća eura pripada IRB-u.

EK izvrsno je ocijenila projekt MAESTRA, koji je prvi na rang listi od osam projekata odobrenih za financiranje, od 318 pristiglih, izjavio je predstojnik Zavoda za elektorniku i koordinator projekta na IRB-u Tomislav Šmuc. Projekti FET (Future and Emerging Technology) posebna su kategorija EU projekata od kojih se očekuje stvaranje novih znanstvenih i tehnoloških iskoraka. Projektni tim čine stručnjaci informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz pet europskih zemalja.

Oni će sljedeće tri godine razvijati novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi primjenu trebali naći u različitim područjima od molekularne biologije, mobilne telefonije, senzorskih i pametnih energetskih mreža, te području multimedija i socijalnih mreža. Istraživački tim IRB-a imat će važnu ulogu u primjeni novih algoritama na problemima iz područja molekularne biologije. Neke od primjena novih modela strojnog učenja mogle bi utjecati i na razvoj personalizirane medicine ili društvenih medija, a rezultati bi trebali biti značajni i za razvoj računarske znanosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close