Isplaćivao sam Svilana na ruke, a sve je bila ideja Dijane Čuljak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2013. u 15:34
Vladimir šelebaj; Photo: Borna Filic/PIXSELL

Bivši vlasnik tvrtke Core media Vladimir Selebaj Sellier Sellier svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu.

Bivši vlasnik tvrtke Core media Vladimir Selebaj Sellier Sellier posvjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu da je optuženom bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu u prostorijama svoje tvrtke, stana te u raznim kafićima na ruke, u gotovini isplaćivao honorare za emisije koje je ta televizija kupila od njegove producentske kuće.

Jedan od glavnih USKOK-ovih svjedoka izjavio je u nastavku suđenja Svilanu da je od jeseni 2004. do kraja 2007. Svilan od Core medije dobivao od 250 do 375 eura po emisiji, a riječ je o projektima "U sridu", "1 na 1", "Istraga" i "Rekonstrukcija". Novac su Svilanu, kako je rekao, u početku isplačivali Dijana Čuljak, svjedokova bivša supruga i bivša novinarka HTV-a, i Edvin Softić, a kada je to postao uigran posao i on sam je isplačivao optuženog koji mu je dolazio u tvrtku i stan ili bi primopredaju novca obavili u nekom od zagrebačkih kafića.

Suprotno ranijem svjedočenju Dijane Čuljak, Šelebaj je rekao da je producentska tvrtka osnovana isključivo na njezinu inicijativu i da je ona imala polovicu učešća u tvrtki, što su nekoliko mjeseci prije vjenčanja formalizirali potpisivanjem ugovora o tajnom društvu. On je, tvrdi, bio direktor te je formalno zastupao tvrtku i potpisivao poslovne ugovore, no ideje za projekte, pa čak i neke sinopsise za emisije radila je njegova supruga u suradnji s bivšim kolegama Hloverkom Novak Srzić, Miljenkom Manjkasom, Andrejom Rorom te Softićem.

Šelebaj smatra kako se Core medija ne bi ni osnovala da njegova supruga i Softić već ranije nisu sa Svilanom dogovorili plasman emisija. Svilan je, po njegovom mišljenju, trebao osigurati da se emisije uvrste u programsku shemu, da se "ne skidaju" u slučaju loše gledanosti te da ne budu "diskriminirane" u odnosu na druge projekte.

Tvrdi kako su se i svi troškovnici za pojedine emisije radili po napucima Dijane Čuljak te kako su se iza stavki "veza" i "scenarij" krili troškovi za Svilana i Hloverku Novak Srzić koja je, po riječima svjedoka, primala po tisuću eura mjesečno za emisiju "U sridu", jer je redovito sudjelovala u uređivačkom kolegiju.

"Dijana Čuljak je dogovarala poslove i davala naloge, a ja sam samo potpisivao ugovore i izvršavao te naloge", kazao je Šelebaj tijekom više od tri sata svjedočenja. Dodao je da je u početku osobno pozajmicama financirao rad Core medije koja je kasnije za proizvodnju emisija koristila novinare i arhivu Nove TV, što su, po njegovim riječima, znali svi na toj televiziji.

Šelebaj je kazao kako je po nalogu bivše supruge na projektima zaposlio Svilanovu djevojku Silvu Mustapić, a u Core mediju Marija Cikača kojega je, kako mu je kazala Dijana Čuljak, preporučio upravo Svilan.

Na upit Svilanovog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića o tome je li s njegovim branjenikom dogovarao isplate, odgovorio je kako nikada o tome nisu razgovarali, već su samo dogovarali "kad će i kako ići isplata".

Branitelj optuženog na kraju je u potpunosti odbacio svjedokov iskaz, rekavši kako je "neistinit u smislu davanja novca Svilanu".

Svilana je USKOK optužio da je od Šelebaja ukupno primio 262 tisuće eura mita u zamjenu za prikazivanje emisije u produkciji Core medija, no Šelebaj je danas izjavio kako je riječ o "pretjeranom iznosu".

"On je primao od 2500 do najviše 3500 eura na mjesec, pa se nikako ne može doći do tako velikog iznosa", ustvrdio je Šelebaj koji je u drugom postupku optužen za zlouporabu položaja, to jest da je od kraja 2004. do veljače 2007. preko fiktivnih računa iz Core medije i još jedne tvrtke izvukao 9,4 milijuna kuna te državu oštetio za 3,1 milijun kuna neplačenog PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close