Ina pokreće proizvodnju plina na tri polja u Međimurju, domaćem konzorciju posao vrijedan 240 milijuna kuna

Autor: Ivica Beti/VL , 14. siječanj 2014. u 22:00
Zoltan Aldott i Ivan Vrdoljak/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Ministar Vrdoljak poručio kako se ne smije opet dogoditi da od otkrića do proizvodnje na nekom polju prođe dvadeset godina.

Već 2016. godine Ina će povećati proizvodnju plina za 30 posto, istaknuto je jučer u Čakovcu, na potpisivanju četiri ugovora vrijednih 240 milijuna kuna, koje je ta Ina potpisala s konzorcijima sastavljenima od domaćih tvrtki.

U veljači bi trebala početi radovi na projektu Međimurje, koji obuhvaća proizvodnju plina na plinskim poljima Vukanovec, Vučkovec i Zebanec, gdje se planira eksploatacija jedne milijarde prostornih metara ugljikovodika. Ugovore su s predsjednikom uprave Ine Zoltanom Aldottom potpisala dva konzorcija predvođena tvrtkom STSI, članicom Ina grupe, te dva predvođena Končarom – Inženjeringom za energetiku i transport, te Đuro Đaković Holdingom. – Projekt Međimurje jedan je od značajnijih investicijskih projekata Ine, čija vrijednost prelazi 360 milijuna kuna, s time da je prijašnjih godina već uloženo dodatnih 60 milijuna.

Planirane komercijalno pridobive količine plina kreću se oko milijardu kubičnih metara, što je, za usporedbu, više od trećine ukupnih godišnjih količina potrebnih hrvatskim potrošačima – kazao je Z. Aldott i dodao da je od 2009. godine uloženo 3,2 milijardi kuna u domaće projekte, a samo u prvih devet mjeseci prošle godine uloženo je 800 milijuna u istraživanje i proizvodnju. Nakon potpisivanja ugovora, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je pred Hrvatskom puno takvih događaja. Početak proizvodnje plina na tri međimurske bušotine najavljen je za iduću godinu. Zanimljivo je da je od otkrića plina na bušotinama do potpisivanja ugovora prošlo više od 20 godina! To se, istaknuo je Vrdoljak, ne smije ponoviti, Ina proizvodi oko polovice plina potrebnog za domaće tržište, a ostalo se uvozi.

Komentirajte prvi

New Report

Close