‘Imunološki zavod financirat će se iz vlastite proizvodnje i iz proračuna’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2015. u 13:53
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Potredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je u srijedu da bi se nakon odluke Vlade o procesu preoblikovanja Imunološkog zavoda iz dioničkog društva u ustanovu u vlasništvu države, sva prava i obveze prenijele na novu ustanovu, a zavod bi se ubuduće financirao iz vlastite prizvodnje te djelomično iz državnog proračuna.

Potredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je u srijedu da bi se nakon odluke Vlade o procesu preoblikovanja Imunološkog zavoda iz dioničkog društva u ustanovu u vlasništvu države, sva prava i obveze prenijele na novu ustanovu, a zavod bi se ubuduće financirao iz vlastite prizvodnje te djelomično iz državnog proračuna.

"Ukoliko Vlada na sutrašnjoj sjednici potvrdi odluku o početku procesa preoblikovanja, koji će se odviti u idućih 90 dana, tom istom odlukom je predviđeno da se prije svega zaposlenici, a onda i sva imovina, prava i obveze s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu Imunološki zavod u okviru Ministarstva zdravlja", kazao je Grčić novinarima nakon sudjelovanja u predstavljanju radionica za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva.

To znači da će se ta ustanova u idućem razdoblju financirati iz dva izvora – jedan je redovito poslovanje, što je i najvažniji dio kako bi se poslovanje nastavilo a ljudi imali siguran posao. Sve ono što eventualno nedostaje pokrivat će se iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna Ministarstva zdravlja, pojasnio je Grčić.

Napomenuo je da je i pitanje skoro pet neisplaćenih plaća radnicima Imunološkog također dio istog procesa preoblikovanja, u okviru kojega će se naći i odgovarajuća tehnička rješenja za naslijeđene probleme.

"S jedne strane će se odvijati proces likvidacije dioničkog društva, što nije jednostavan proces, a s druge strane osnivanje ustanove i prijenos svega na novu ustanovu", dodao je.

Na pitanje nije li se sve to moglo ranije riješiti na taj način, Grčić je odgovorio da je to sve dio procesa djelomične privatizacije zavoda, koji je proveden u skladu sa strategijom o upravljanju državnom imovinom.

Vlada je, naime, na sjednici 2. srpnja odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu, koje je jedino dalo obvezujuću ponudu za kupnju 157.997 dionica ili 54,38 posto udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda.

"Mi smo u skladu sa strategijom o upravljanju državnom imovinom, gdje je zapisano da Imunološki zavod ide u proces djelomične privatizacije, taj proces proveli. Nismo naišli na ozbiljne partnere koji bi zadovoljili sve uvjete koji su u tom pozivu bili pa smo sada, kako ne bismo više odugovlačili i dovodili u pitanje sudbinu radnika i sudbinu te strateški važne proizvodnje, donijeli ovakvu političku odluku", odgovorio je Grčić.

Ustvrdio je da se radi o vrlo važnoj političkoj odluci – da se umjesto stečaja društva ili pokretanja nekakvog novog, vrlo neizvjesnog procesa i traženja partnera osnuje ustanovu u vlasništvu države.

Upitan odakle će se namaknuti 100 milijuna kuna za investiranje u novo postrojenja, potpredsjednik Vlade je kazao da će se to osigurati "iz različitih javnih izvora, moguće i iz kredita"

"Ako možemo financirati bolnicu u Puli sa 600 milijuna kuna, graditi bolnicu u Rijeci sa 700 milijuna kuna, onda možemo naći i 100 milijuna u idućih par godina za izgradnju ozbiljnog, kvalitetnog objekta u kojemu bi se postigli svi važni tehnički uvjeti na kojima inzistira Halmed, u smislu održanja ove strateški važne proizvodnje", dodao je.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo Pero…..! Samo si zaboravio napisati da uvoznički lobi
drže Predstvaništva u okvirima veledrogerija, gdje su najveći
od navećih iz redova najvećih ….kako bi ih navali…LEŠINARI, to bi bio
nekakav dobar izraz..?

Najviše utjecajnih političara- DOKTORA je iz redova H D Z …….

Neznaju jel bi kakili ili piškili.

Kad-tad ćemo doznati zbog čijih interesa ima zadatak ova Kukuriku Vlada uništiti naš Imunološki.

Osim toga sada vam je jasno zašto nema investicija u Hrvatsku.

Uništenje Imunološkog se nastavlja.

Zaposlenici Državne tvrtke Imunološkog nisu primili 5 plaća !

Za vrijeme dok Vlada eutanizira Imunološki uvezli su proizvoda za 100 miliona koje je mogao jeftinije proizvesti Imunološki.

Jel uništenje Imunološkog vodi uvoznički lobi ?

New Report

Close