Ako želi ozbiljno razvijati turizam i podržati velika ulaganja koja se najavljuju u različitim segmentima, od hotela i restorana do marina i luksuznih vila, Hrvatska vrlo brzo mora sustavno riješiti kadrovsku krizu u kojoj se našla djelomice i zbog iseljavanja radnika u inozemstvo. Bit će to zajednička akcija javnog i privatnog sektora u kojoj se najavljuju modernizacija školovanja kadrova i prekvalifikacije, aktivna promocija i popularizacija zanimanja u turizmu, ali i sve bolji uvjeti rada koje bi trebali osigurati poslodavci u suradnji s državom od koje traže fleksibilizaciju zapošljavanja u turizmu. Dio poslodavaca pak u međuvremenu zagovara uvoz radne snage, što im država još uvijek ne dozvoljava u većoj mjeri, sve dok se u Hrvatskoj nisu iscrpile mjere koje bi zaposlile lokalno stanovništvo.
Iako je sezona pred vratima, potraga za svim potrebnim radnicima i dalje traje. Poslodavci su aktivni na svim poljima, radnici se traže od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do portala za zapošljavanje, obilaze se srednje škole u potrazi za maturantima sezoncima, aktivne su kampanje na društvenim mrežama. Najviše se traže konobari, barmeni, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, recepcionisti, pomoćni kuhari, pizza majstori, animatori, saznajemo na portalu MojPosao, gdje je do 10. travnja u kategoriji turizam i ugostiteljstvo objavljeno preko 2700 oglasa (s tim da svaki oglas može sadržavati više pozicija), što je 31% više nego u istom razdoblju prošle godine. U kategoriji prodaja, njihovoj drugoj najpopularnijoj kategoriji u kojoj je također zastupljen velik broj sezonskih poslova, u ovoj godini do sada je objavljeno preko 2000 oglasa, što je 39% više nego u istom razdoblju prošle godine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Turističkoj industriji bi dobrodošli roboti,konobari,kuhari,spremačice.Kad sezona završi nakon 3 mj.isključiti i čekati novu.Naši hoteljeri se čude kao pura dreku zašto im ne dostaje radne snage….pa mislim daklen!
Vidi se totalna nelogicnost u strategiji i odnosu prema sezoncima.
Evo i najveca turisticka firma se hvali s 4000kn najnizom placom, koja je 25% ispod drzavnog prosjeka, a osoblje koje treba je daleko, za stotine posto, najtrazenije na trzistu rada!
Nadalje trebaju ih samo 3-4 mj tako da i od te ispodprosjecne place trebaju zivotariti ostalih 8!?
A svi im govore da su kicma gospodarstva, a ostale mjesece izvan sezone clanci i reportaze su di se super skjati, a nase planine nista se nerazvija niti ulaze niti promovira, nema clanaka kako sezonac prezivljava zimskih mjeseci i ima li novca za skijanje kao ovi ostali, manje trazena zanimanja!
Vjerovatno jer bi stavili i drugu stranu medalje sto bi odagnalo mlade da idu u ugostiteljsku skolu kada bi im se pokazala njihova kompletna slika cjelogodisnjeg zivota!
…rekordna po čekanjima u koloni na hrvatsko-slovenskoj granici.
https://www.youtube.com/watch?v=dMIavymb-vw Znam jednu Jadranku Kosor, dobro nije za recepciju nema pojma ni engleski, ali mogla bi potegnut kao pomoćna radnica u kuhinji za krumpira salatu, ali lijena baba.
Uključite se u raspravu