I danas na suprotnim stranama: Čačić bi ugljen, a Holy plin

Autor: Agencija VLM , 13. studeni 2014. u 16:07
Photo: Patrik Macek/Pixsell

Strateški projekt za Hrvatsku je LNG na Krku sa TE Plomin na plin, smatra Mirela Holy dok se Radimir Čačić zalaže da bude na plin.

U panelu o održivom razvoju i zaštiti okoliša održanom poslijepodne na savjetovanju ekonomista u Opatiji glavnu su riječ vodili Radimir Čačić i Mirela Holy čije se stajališta, očekivano, razlikuju. Holy je istakla da se u nas koncept održivog razvoja ne primjenjuje dodajući da se Hrvatska u energetskom smislu ne razvija na pravi način i ne ide u pravcu energetske neovisnosti. Čačić je, pak, pozivajući se na nove zakonske odredbe, rekao da će one, napokon, prekinuti "igru s emocijama "u ekologiji i na prvo mjesto staviti struku i najbolje raspoložive tehnologije i ekološke standarde u razvojnim projektima.

Strateški projekt za Hrvatsku je LNG na Krku sa TE Plomin na plin, a ne na ugljen jer termoelektrana na ugljen nije isplativa i nije kompatibilna sa obnovljivim izvorima energije koji su budućnost – rekla je Holy dodajući i da se protivi projektu HE Ombla ne samo zbog ugrožavanja bioraznolikosti već i zbog sigurnosnih razloga. Čačić, pak, smatra da plominska termoelektrana treba biti na ugljen i da Hrvatska mora imati temeljnu proizvodnju energije, uz druge obnovljive izvore energije.

– Uvijek treba razmišljati strateški, dosta je paušalnih i diskrecijskih ocjena, ne može se raditi kako se nama čini već kako kaže struka – ponovio je Čačić uz poruku da je, za razliku od Holy, podržava i projekt HE Ombla.

Čačić i Holy osvrnuli su se na projekt istraživanja nafte i plina u Jadranu. Slažu se da su ekološke opasnosti prisutne, no Čačić je naveo da je svakako za istraživanja uz najveću moguću zaštitu i poštivanje ekoloških standarda i da se nada da će se "nešto naći" pa će Hrvatska imati određene koristi. Za M. Holy eksploatacija Jadrana nije samo dvojbena zbog ekoloških rizika već i zbog, rekla je, gubitka energetske samostalnosti jer su ustupljeni podaci u čije je prikupljanje INA uložila veliki novac pa je upravo zbog toga na "vidiku" međunarodni skandal.

Komentirajte prvi

New Report

Close