I dalje slab interes Srba za ljetovanje u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 20. srpanj 2014. u 22:00
Ministar turizma Darko Lorencin/Duško Jaramaz/PIXSELL

Lani Hrvatsku je posjetilo oko 90 tisuća srpskih turista, a ni 2014. neće biti više.

Iako je kriza u Srbiji izazvala pad potrošnje, turističke agencije povrdile su da se Srbi ne odriču putovanja u ljetnoj sezoni.

U agencijama tvrde da je velik broj građana već uplatio neki aranžman, i pored činjenice da cijene dostižu tri srpske prosječne plaće. Hrvatsku međutim još uvijek zaobilaze, sve manje zbog prošlosti, sve više zato što im je skupo. Srpski građani najviše putuju u Grčku, Tursku i Egipat, no prema pisanju srpskih medija ne idu loše ni aranžmani za Mallorcu te za eksluzivnije destinacije kao što su Singapur, Bali, Tajland i Kuba.Puno klijenata te agencije odlučilo se za odmor u Grčkoj za 495 eura, što uključuje prijevoz avionom i 11 noćenja, no visok je interes i za aranžmane na Skiathosu u kojem 10 noćenja u deluxe sobama, uz all inclusive uslugu košta 1.870 eura. Čest izbor je i hotel "Grand Bali" za 749 eura 11 noći, uključujući i avioprijevoz.

"Od udaljenih destinacija odabire se tura Singapur – Bali, koja od srpnja do rujna košta 1.199 eura za 12 dana. Prodaja aranžmana dobro ide i u agenciji "Argus", i to prije svega za Grčku, Tursku i Egipat, nešto manje za Španjolsku i Bugarsku.Last minute aranžmani za Grčku s polaskom iz Srbije kreću se već od oko 150 eura po osobi za osam dana odmora, ili najviše 400 eura za deset dana polupansiona, s prijevozom, dok djeca ništa ne plaćaju. Za usporedbu, povoljniji sedmodnevni aranžmani s polupansionom za Poreč po osobi u hotelu s tri zvjezdice teško se mogu naći ispod 500 eura, i to bez prijevoza. Agencije zbog toga često nude hrvatske hotele s manje zvjezdica. Agencije u srpskim medijima Hrvatsku kao destinaciju ni ne spominju, a situaciju ne izvlače ni individualni gosti, kad se pogleda statistika. Lani se u Hrvatskoj odmaralo tek 90 tisuća srpskih građana, što je tek par postotaka više nego u 2012. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close