Bandić proizvede 7 tona voća, ‘ali to je samo hobi’

Autor: Božica Babić , 04. ožujak 2013. u 14:07
Milan Bandić u Slavagori ima voćnjak/PIXSELL

“I ja sam voćar, imam voćnjak sa 800 stabala s kojih uberem sedam tona voća i u njemu 40 košnica, iz kojih dobijem 500 kila meda”.

"I ja sam voćar, imam voćnjak sa 800 stabala s kojih uberem sedam tona voća i u njemu 40 košnica, iz kojih dobijem 500 kila meda", pohvalio se svestrani zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pred više od 200 hrvatskih voćara otvarajući u petak međunarodno savjetovanje na temu "Mjere za razvoj hrvatskog voćarstva."

Hrvatska je po zemljopisno-klimatskim uvjetima pogodna za komercijalni uzgoj gotovo brojnih voćnih vrsta. Na žalost, vlastitim urodom danas pokriva tek 50-60 posto tržišnih potreba. Osamdesetih godina izvozili smo voća za 350 milijuna eura, a već godinama na uvoz godišnje trošimo oko 170 milijuna, tvrdi voćar Frane Ivković. Željko Banjavčić podsjetio je na strategiju voćarstva koja je usvojena još 2008. godine, ali i na izostanak operativnih programa. "Mandarine, jagode, višnje i masline na listi su traženih izvoznih proizvoda, no taj bi popis mogao biti i znatno duži pa novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu voćarstvu mora dati važniju poziciju", smatra Banjavčić. Od 55.000 tona, što je prosječna godišnja proizvodnja mandarina, domaće tržište konzumira oko 20.000 tona, ostale količine završe u izvozu, kazao je Stanko Ćosić iz Agrofructusa, najvećeg izvoznika voća.

"Stihijska i amaterska proizvodnja nema više perspektivu. Planovi u voćarstvu moraju biti ambiciozni jer raspoloživi potencijali svjedoče da možemo godišnje proizvoditi 200 tisuća tona jabuka, 120 tisuća tona mandarina, više od 30 tisuća tona šljiva, ali i bresaka i nektarina, a trešanja i višanja po 20.000 tona i biti značajan izvoznik voća", tvrdi Ćosić. Da bi se to ostvarilo, ističe, odgovorne su državne institucije, moraju žurno pružiti logistiku voćarima za organizaciju proizvodnih grupa, odnosno klastera i zadruga, ali i za provedbu svih agrotehničkih mjera. Prema poljoprivrednom upisniku, pod voćnjacima je 33.459 hektara, dok se maslinici prostiru na 10.231 hektaru. U 2012. u izvozu je prodano 47.376 tona voća za 32,5 milijuna dolara, na mandarine se odnosi 36.328 tona i 24 milijuna USD. Uvezeno je 169 tisuća tona za 165 milijuna eura. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Lukica je zaboravio reći da je i tata – mata!

zašto ne, ako se todorić samo “nakratko odmara” u kulmerovim dvorima, gdje je zabranjeno stanovanje, ako sdp može preskakati obvezna financijska izvješća, a bivši predsjednik stanovati u stanu koji je platio novcima nepoznatog podrijetla, onda je ovo tek tričarija.

ta policija, pravosuđe i porezna uprava su tu da štite podobne, a ne da provode zakon.

jedino mi nije jasno zašto nas eu komisije hvale. nadam se da je to zato što čekaju da uđemo u eu, pa da nas onda svojski nagaze, 100 godina monitoringa bi bilo premalo za balkansku hajdučiju.

Kad on puno dela i sa njim je stalno njegov cucak, koji je to glumac i dvoličnjak.

Tat je voćar jer ima puno voćki, tata je snjegović pa ga gađaju grudama, tata je spajdermen pa hvata pahuljice. Tat je zadužio grad za 2 milijarde eura, koje je s ekipom pojeo i poka..o Tata je sve i ništa. Tat što bismo mi bez tebe!?

New Report

Close