I Agrokor i Vindija ustali protiv prekrajanja kriterija

Autor: Božica Babić , 13. listopad 2016. u 07:48
Veliki ustali protiv izmjenama kriterija za ruralne potpore/I. Galović/PixSELL

Nekorektno je poistovjećivati umjetno stvorene uvjete s veličinom poduzetnika ili s činjenicom da pripada povezanima, kažu u Agrokoru.

Iz predloženih promjena ne mogu se iščitati ciljevi Ministarstva poljoprivrede te što će se postići ponuđenim izmjenama. Jedina značajnija promjena je srezani iznos potpore s pet na jedan, odnosno dva milijuna eura, no i ti iznosi određeni su paušalno.Jedna je to u nizu primjedaba/prijedloga dostavljenih putem e-savjetovanja s javnošću za nacrte pravilnika za podmjeru 4.1., namijenjenu za razvoj poljoprivrednih gospodarstava, te za podmjeru 4.2., za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Požurili se 
Ministarstvo poljoprivrede e-savjetovanje o ta dva pravilnika otvorilo je 29. rujna i zaključilo 10. listopada. Skratilo ga je na samo 20-ak dana iako je tema vruća. Ministarstvo poljoprivrede iznos potpore za buduće natječaje spušta s pet na milijun eura za podmjeru 4.1. te s pet na dva milijuna eura za 4.2. HUP i HGK traže razrede od dva do osam milijuna eura, što bi bio limit za povezana društva u jednom natječaju. Iz Agrokora kroz e-savjetovanje upozoravaju da je nekorektno poistovjećivati umjetno stvorene uvjete   s veličinom poduzetnika ili činjenicom da poslovni subjekt pripada skupini povezanih društava.

 

3milijuna

eura za prioritetne sektore Vindijin je prijedlog maksimuma

Traže i ukidanje ograničenja sudjelovanja na jednom natječaju na najviše jedno društvo iz skupine povezanih jer, tvrde, takvo što ne propisuje niti jedna EU uredba, poručuju iz Agrokora. Ističu da je za 4.1. potrebno vratiti najviše iznose potpore po ulaganju od dva i tri milijuna eura jer novi prijedlog Ministarstva (milijun eura) ne vodi računa o potrebnoj visini investicija u izgradnju farmi u sektorima govedarstva, svinjogojstva i peradarstva, niti o potrebnoj visini investicija u zaštićene prostore za proizvodnju voća i povrća, odnosno podizanje višegodišnjih nasada.  Novi kriteriji ne vrednuju učinke ulaganja. Treba vrednovati očuvanje i/ili povećanje zapošljavanja, zapošljavanja ranjivih skupina, povećanje proizvodnosti rada, razvoj novih proizvoda te izvoz, predlažu iz Agrora i navode kako zbog golema interesa intenzitet potpore treba smanjiti sa 70 na 60 posto.

I u Vindiji drže da će rezanje potpore sa pet na milijun eura ugroziti investicije u prioritetnim sektorima, posebice mljekarstvu i peradarstvu. Renomiranim velikim poduzećima treba omogućiti jednakomjeran razvoj unutar grupe te ulaganje u širenje proizvodnih kapaciteta, čime se otvara mogućnost intenziviranja aktivnosti na povećanju radnih mjesta, stvaranju dodanih vrijednosti i povećanju izvoza, stav je Vindije. Kako za velika poduzeća iz prehrambene industrije nema drugih izvora i mogućnosti sufinanciranja velikih projekata, predlažu da maksimalna potpora iznosi tri milijuna eura za prioritetne te dva milijuna za ostale sektore. Povezanim društvima treba dopustiti da se mogu javiti s dva projekta po natječaju uz uvjet da posluju pojedinačno dulje od 10 godina te da je potpora u tom slučaju limitirana na 5 mil. eura, drže u Vindiji.

Razdvojiti natječaje 
Sukob između velikih i malih, što je eksplodiralo i kod mjere 4, treba prevladati razdvajanjem natječaja po strukturi ili veličini projekta, da se koristi različita stopa potpore, kao što je u ostalim EU natječajima, pa mikropoduzetnik može dobiti 50, mali 45, srednji 40 i veliki 35 posto od vrijednosti ulaganja, prijedlog je tvrtke Inagra.

Komentirajte prvi

New Report

Close