HŽ Cargo gradi za Agrokor, njima prvi glas

Autor: Ksenija Puškarić , 08. listopad 2012. u 22:00
Prije godinu dana spekuliralo se da će da će HŽ graditi kolosijeke za Agrokor vrijedne 8 mil.kn

Prema neslužbenim informacija gradnja pruge duge 300 metara bi trebala biti dovršena iduće godine.

HŽ Cargo projektira 300 metara industrijskog kolosijeka za Jamnicu u Jastrebarskom. Rekao je to Ivan Lešković, direktor te tvrtke. Riječ je, kako kaže Lešković, o 300 metara dugom kolosijeku koji se gradi u suradnji sa Agrokorom i koji financiraju željeznice.

Koliko je projekt vrijedan zasad nije poznato, no gradnja bi trebala biti dovršena iduće godine. U Agrokoru pak nitko nema saznanja o bilo kakvoj suradnji s HŽ-om niti o gradnji pruge prema pogonu za prozvodnju mineralne vode i bezalkoholnih pića Jamnica."Ovo je nama doista prvi glas", odgovorila je Anja Linić iz Odjela za odnose s javnošću u Agrokoru. Nitko ni u Jamnici, dodaje ona, ne zna ništa o tome. Čudno, s obzirom da je Agrokor u prosincu 2011. godine potpisao Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji i partnerskim odnosima sa HŽ Cargom. Sporazum su potpisali Zlatko Rogožar, tadašnji direktor HŽ Carga, i Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agokora, a glavni cilj mu je bila revitalizacija industrijskih kolosijeka.Tada se također spekuliralo kako će HŽ graditi industrijske kolosijeke za Agrokor vrijedne osam milijuna kuna. Oni su trebali voditi prema Sojari u Zadru i Vupiku u Vukovaru, no taj je posao navodno zaustavila sadašnja Uprava.

"U Agrokoru postoji potencijal od tri milijuna tona robe godišnje koji se može preusmjeriti na željeznice, ali da bi dobili taj posao, moramo izgraditi kolosijeke, a taj projekt stoji u nečijoj ladici već godinu dana", kaže naš izvor iz HŽ-a. U HŽ Cargu tvrde kako osim kolosijeka za Jastebarsko, kreće gradnja industrijskog kolosijeka prema industrijskoj zoni Đergaj u Vukovaru sa potencijalom od 250 tisuća tona robe i pruge prema Viševici u Gorskom Kotaru koja će biti važna zbog željezničkog prijevoza drvne mase. Uskoro također počinje gradnja i kolosijeka prema budućem robno-transportnom terminalu u Slavonskom Brodu. U Hrvatskoj se više od 70 posto teretnog pretovara na hrvatskim prugama obavlja na industrijskim kolosijecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close