HUS zabrinut za radnike ovisnih društava 3. maja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2013. u 15:56
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Matijašević napominje da su četiri ovisna društva 3. maja, u kojima radi oko 500 radnika, izostavljena iz procesa privatizacije 3. maja.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izrazio je u razgovoru za Hinu nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Uljanika i Ministarstva gospodarstva, zabrinutost za radnike ovisnih društava brodogradilišta 3. maj.

Matijašević napominje da su četiri ovisna društva 3. maja, u kojima radi oko 500 radnika, izostavljena iz procesa privatizacije 3. maja.

Ta društva vraćaju se u portfelj AUDIO-a, što je nepošteno prema radnicima jer je 3. maj jedino državno brodogradilište koje se privatizira bez ovisnih društava, kaže Matijašević. Stoga HUS traži od AUDIO-a da osigura plaće za radnike ovisnih društava.

Što se tiče samoga 3. maja, Matijašević je zadovljan planom restrukturiranja koji je Uprava Uljanika predstavila sindikatu.

"Taj plan pokazuje da je kupac iz brodograđevne branše, a ako ga odobri Europska komisija, čemu se nadam, osniva se Uljanik Grupa s dva brodogradilišta – Uljanik i 3. maj pri čemu bi i u 3. maju bila zadržana proizvodnja brodova", kaže Matijašević.

Dodaje da je Uprava Uljanika spremna sa sindikatima sklopiti socijalni sporazum o zaštiti interesa radnika 3. maja te provesti organizirano radničko dioničarstvo u kojem, nakon dokapitalizacije, vlasnički udio Uljanika u 3. maju ne bi pao ispod 75 posto.

Vlada je jučer prihvatila ponudu pulskog Uljanika za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. maj iz Rijeke pod posebnim uvjetima.

Uljanik za jednu kunu kupuje 1.051.540 dionica 3. maja koje čine 83,36 posto temeljnog kapitala.

Nakon kupnje slijedi restrukturiranje 3. maja u koje Vlada ulaže 847 milijuna kuna, a Uljanik 842 milijuna kuna, uz korporativno jamstvo od 75 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i informaciju o dosad poduzetim aktivnostima na privatizaciji 3. maja te je dala suglasnost izmjenama plana restrukturiranja. Sljedećih tjedana očekuje se dozvola Europske komisije i potpisivanje ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close