HUP potaknuo hitno ažuriranje Registra parafiskalnih nameta radi rasterećenja poslovanja poslodavaca

Autor: HUP , 05. lipanj 2013. u 11:00
Za poslodavce bi moguće ukidanje postojeća 572 parafiskalna nameta značilo rasterećenje poslovanja u vjerojatno između 25-33 milijardi kuna

Za poslodavce bi moguće ukidanje postojeća 572 parafiskalna nameta značilo rasterećenje poslovanja u vjerojatno između 25-33 milijardi kuna.

S obzirom da se broj parafiskalnih nameta od 2008. godine povećao s 245 na 572, Hrvatska udruga poslodavaca incirala je revidiranje Registra parafiskalnih nameta.

Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije Vlade RH uputila je poziv svim ministarstvima da naprave temeljitu analizu svih parafiskalnih nameta i do 1. srpnja dostave Ministarstvu financija podatke o njihovu smanjenju ili ukidanju kada to ocijene opravdanim. 

Za pretpostaviti je da se ovom prigodom radi o sustavnom pristupu ogromnom problemu i opterećenju sa kojima se poduzetnici suočavaju. S toga vjerujemo da će se utvrditi odnos troška i svekolike koristi od svakog pojedinog nameta, svrsishodnost svakog od nameta te onemogućiti neopravdano povećanje postojećih i stvaranje novih nameta na svim razinama.

Slavica Malenica, načelnica Sektora za proračunski nadzor Ministarstva financija pod vodstvom Branka Šegona, pomoćnika ministra financija koji predsjedava Radnom skupinom za analizu i ažuriranje Registra neporeznih prihoda, koordinira projekt „restrukturiranja“ parafiskalnih nameta s ciljem da se njihov broj prepolovi. 

Registar parafiskalnih nameta sadrži 13 stavki za svaki prihod – od naziva, preko propisa i podzakonskih akata putem kojih je utemeljen, do tijela koje prikuplja prihod, visine novčanog iznosa ili načina obračuna naknade, do obveznika uplate tih sredstava i ukupno ostvarenih prihoda na godišnjoj razini i sastoji se od podataka koja su Ministarstvu financija dostavila sva ministarstva i sigurno će se
mijenjati i reducirati.

Konačni rezultati ovog zahtjevnog posla i donošenje odluke koji će parafiskalni nameti ostati, koji će biti smanjeni, a koji ukinuti očekuju se krajem srpnja, a pritom će se voditi računa da se ne dovede u pitanje funkcioniranje države, lokalnih jedinica, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba kojima ti prihodi služe za financiranje osnovne djelatnosti. Početkom rujna znat će se koliko iznose ukupni prihodi od parafiskalnih nameta i koliko će iznositi ukupna ušteda. Ovo je prilika za utvrđivanje prihoda ustanova iz područja znanosti, kulture, socijalne skrbi i drugih koji su izuzeti od uplate u državni proračun s ciljem utvrđivanja visine tih prihoda na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close