Vujčić: Situacija u bankarskom sustavu je toliko dobra da imam problema uvjeriti ljude

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 15:20
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Najavio je nove mjere Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te operativne programe EU-a u okviru kojih će se oko 250 milijuna eura raspodijeliti u financijske instrumente u idućih sedam godina.

Hrvatski bankarski sustav je stabilan i taj sektor je najkvalitetniji dio hrvatskog gospodarstva, no kako bi više pomogao gospodarstvu potrebne su strukturne reforme i poticanje poduzetničke klime, istaknuto je danas na obilježavaju 15. obljetnice Hrvatske udruge banaka (HUB) u hotelu Esplanade.

"Situacija u hrvatskom bankarskom sustavu je vrlo dobra, čak i toliko dobra da imam problema uvjeriti ljude, naprimjer iz Europske komisije, da je tako i to nakon šest godina recesije", kazao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i istaknuo da je je hrvatski bankovni sustav bolji od ekonomije.

Države koje su imale puno blaži pad gospodarske aktivnosti od Hrvatske imaju lošiju situaciju u bankovnim sustavima, rekao je Vujčić, dodavši da se Hrvatska nalazi na trećem mjestu među zemljama Europske unije po pokazatelju zdravlja bankovnog sustava (stopi adekvatnosti kapitala).

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da je bankovni sektor vrlo oprezan te da, iako ima puno razloga za to, gospodarstvo direktno trpi zbog takve restriktivne politike. "Trebalo bi potaknuti kanale između banaka i gospodarstva odnosno malog i srednjeg poduzetništvu kako bi se oživjelo gospodarstvo", kazao je.

Najavio je nove mjere Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te operativne programe EU-a u okviru kojih će se oko 250 milijuna eura raspodijeliti u financijske instrumente u idućih sedam godina.

Direktor HUB-a Zoran Bohaček apelirao je na država da provede strukturne reforme. "Problemi su strukturni, ne samo hrvatskog gospodarstva već i čitave Europske unije, i zato država treba odlučno i brzo provesti strukturne reforme", kazao je.

Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković kao prijelomni trenutak za hrvatski bankarski sustav izdvojio je privatizaciju banaka kada je veliki broj banaka postao dio međunarodnih grupacija i kao rezultat toga povećao kvalitetu servisa i primijenio visoke standarde.

"Razdoblje od 2009. označeno je pak recesijskim bankarstvom koje je okarakterizirano razduživanjem i to najvećim dijelom građana i poduzeća, a gotov ništa države, rastom nenaplativih potraživanja i padom profitabilnosti", rekao je Luković, istaknuvši međutim da se nemogućnost naplate potraživanja nije prelila na trošak države, kao u nekim drugim zemljama. "Banke su u hrvatskoj javnosti neopravdano proglašavane krivcima, a zapravo su žrtve izostanka zdravih ekonomskih politika", kazao je.

U budućnosti, prognozira, bankarstvo će biti jednostavnije, brže, transparentnije i jeftinije, s manje igrača na tržištu zbog sve većih regulatornih pritisaka s kojim se mnogi neće moći nositi.

Predsjednik uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka kazao je da će velike hrvatske banke biti podvrgnute procjeni kvalitete portfelja od strane Europske središnje banke (ECB) i da one u tu analizu ulaze bez straha jer imaju visoku stopu adekvatnosti kapitala odnosno visoku likvidnost.

HUB danas broji 20 članica, koje čine više od 97 posto ukupne aktive hrvatskih banaka.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nego reci ti nama vujčiću u kojim bankama držiš devizne rezerve i po kojim kamatama.to je pitanje svih pitanja već 20 godina.to je bio samo jedan cirkularni biznis,jer se naša lova iz deviznih rezervi vratila nazad kroz kupnje naših firmi i kvazi investicije a koje kontroliraju oni koji su dali devizne rezerve u strane banke.

uz ovoliku kamatu bilo bi i sramota da su u gabuli.

Između banaka i gospodarstva ne postoje kanali, a posebno ne postoje kanali između banaka i malog i srednjeg poduzetništva, tvrdi potpredsjednik vlade!!!!!!!!
Ubrzo ga demantiraju Vujčić, Luković Bohaček i ostali bankari! Kanali koji ova gospoda vide, popločani su:
– „ tako dobro dobra da imam problema uvjeriti ljude, naprimjer iz Europske komisije, da je tako i to nakon šest godina recesije”, kazao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i istaknuo da je je hrvatski bankovni sustav bolji od ekonomije.
– Privatizacijama i stranim vlasništvom nad bankama , da „su u hrvatskoj javnosti neopravdano proglašavane krivcima, a zapravo su žrtve izostanka zdravih ekonomskih politika“ tvrdi Luković
– Da može ECB ulaziti u poslovanje banaka, a banke mogu „u tu analizu ( ogovoriti) bez straha jer( hrvatske banke) imaju visoku stopu adekvatnosti kapitala odnosno visoku likvidnost.
Nakon što se pogleda film „Kanal“ Andrzeja Wajde onda se lakše može razumjeti kakav kanal uistinu funkcionira između banaka i gospodarstva, a posebno kako izgleda taj kanal između banaka i malog i srednjeg poduzetništva!!!!
Samo što takav kanal ne vide pomenuta gospoda, kao što i njemački građani nisu vidjeli takove kanale sve dok ih nije Wajda na njih upozorio!

New Report

Close