Htjeli su u Hrvatskoj uložiti još 400 mil. eura…. ali Vlada ih je razuvjerila

Autor: Marija Crnjak , 31. listopad 2013. u 16:14
Kamp Krk. Photo Valamar

Daljnja ulaganja najveće hrvatske turističke grupacije upitna su zbog Vladine najave podizanja međustope PDV-a.

Daljnja ulaganja najveće hrvatske turističke grupacije Valamar, u čijem je portfelju 39 objekata od Istre do Dubrovnika, upitna su zbog Vladine najave podizanja međustope PDV-a, objavila je tvrtka Valamar Adria Holding uz izvješće o poslovanju u 2013. godini.

"Predložena povećana međustopa PDV-a na smještaj s 10% na 13% mogla bi imati negativan utjecaj na buduću razinu ulaganja uslijed smanjenog investicijskog potencijala, otežanog ostvarivanja povrata na pojedinačna ulaganja te niže održivosti financiranja projekata putem dugoročnih kredita. Stoga bi povećanje međustope PDV-a na smještaj moglo imati učinak odgode ili otkazivanja jednog dijela planiranih ulaganja u turistički portfelj Valamara", upozoravaju u tvrki koja je u prvih devet mjeseci ostvarila nešto više od milijardu kuna prihoda. 

Valamar će u idućoj godini u svoje hotele uložiti oko 200 milijuna kuna, u hotel Valamar Dubrovnik President, hotel Argosy u Dubrovniku i hotel Zagreb u Poreču. Projekti ulaganja za sljedeće investicijske sezone (2015. i 2016. godinu) vrijedni više od 400 milijuna kuna međutim dolaze u pitanje.

Valamarovi prihodi od prodaje koji se odnose u najvećem dijelu na turističko poslovanje veći su za 69,2 milijuna kuna, odnosno za 7,47% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 995,1 milijuna kuna. U njihovim objektima ostvareno je gotovo četiri milijuna noćenja, što predstavlja porast od skoro 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako kažu u tvrtki, posebno dobre rezultate ostvarila je destinacija Krk s 38 posto noćenja više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

"Značajno povećanje noćenja Krka rezultat je uvođenja kampa Stara Baška pod upravljanje Valamara, i bolje popunjenosti kampova, naročito novoobnovljenog kampa Krk, u koji je ove godine uloženo gotovo 16 milijuna kuna", kažu u grupaciji. 

Tvrtka Valamar Adria holding koja upravlja portfeljem, u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 6,6 milijuna kuna i gubitak od 6,3 milijuna kuna. "Ostvareni rezultati prvenstveno proizlaze iz smanjenja financijskih prihoda po osnovi zajmova i povećanja troškova, zbog jednokratnog troška ponude za preuzimanje društva Riviera Adria u prvom tromjesečju 2013.", pojašnjavaju. Ukupna imovina tvrtke Valamar Adria holding iznosi 1,3 milijarde kuna, i veća je u odnosu na prethodno razdoblje za 26 milijuna kuna, poglavito zbog porasta vrijednosti dionice tvrtke Riviera Adria d.d.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Gamad komunistička uporno upropaštava Hrvatsku. Pogoduju iseljavanju Hrvata kako bi kasnije uvozili ‘braću’ Srbe.

***sve je to namjerno i u skladu one memorandumske “Hrvatska nesme da odskoči”

kako sada stvari stoje, u sljedećem relativno kratkom razdoblju možemo očekivati da će apsolutno svi potencijalni investitori, bili domaći ili strani, potpuno odustati.

mislim da svi već jesu odustali, samo neki to još nisu obznanili.

bio je taj pdv prije i veći, ali ono što je potpuno izludjelo investitore jesu sulode izmjene pravila svakih nekoliko tjedana.

stabilnost investicijske klime se ponajprije odnosi na što manje mijenjanje poreznih pravila i nameta, a kod nas se radikalne promjene mogu mjeriti u danima.

kako sada stvari stoje, u sljedećem relativno kratkom razdoblju možemo očekivati da će apsolutno svi potencijalni investitori, bili domaći ili strani, potpuno odustati.

stvarno mi je nejasno do koje mjere mogu biti autistični tipovi poput milanovića, linića, grčića ili vrdoljaka, što je uopće potrebno da u te tvrde glave dopre realnost.

New Report

Close