HT outsourca 650 radnika Ericssonu Nikoli Tesli

Autor: Bernard Ivezić , 07. srpanj 2014. u 14:01
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a

Uprava Hrvatskog telekoma u utorak će na Radičkom vijeću operatera zatražiti prvo od dva zelena svjetla nužna za realizaciju prodaje Sektora izgradnje i odražavanja mreže HT-a tvrtci Ericsson Nikola Tesla i to po modelu outsourcinga, doznaje Poslovni dnevnik.

Uprava Hrvatskog telekoma u utorak će na Radičkom vijeću operatera zatražiti prvo od dva zelena svjetla nužna za realizaciju prodaje Sektora izgradnje i odražavanja mreže HT-a tvrtci Ericsson Nikola Tesla i to po modelu outsourcinga, doznaje Poslovni dnevnik.

Dobije li od radnika i regulatora zeleno svijetlo HT će svojih 650 radnika ili 11,1 posto ukupnog broja zaposlenih prebaciti u novu podružnicu Ericssona NT.Oni će tamo nastaviti raditi ono što su radili u HT-u samo će plaću dobivati od novog poslodavca koji će ugovorno raditi za HT.Najveći domaći telekom u petak je obavijestio dioničare da je s Ericssonom i Ericsson NT-om sklopio neobvezujući ugovor o outsourcingu."Ovim projektom HT planira povećati kvalitetu i efikasnost svoje infrastrukture i popratne imovine paralelno optimizirajući troškove postojeće izgradnje i održavanja", objavio je HT. Uvidom u Sudski regitar vidljivo je da je sve spremno za realizaciju posla.

Prije dva mjeseca osnovana je tvrtka Ericsson Services sa sjedištem u Zagrebu koja je registrirana za instalaterske poslove, projektiranje, popravke i gradnju… Razlika je samo u tome što u priopćenju HT navodi da će radnici preći u tvrtku kći Ericssona NT dok je nova tvrtka izravno u vlasništvu švedskog Ericssona. Na upit da pojasne svoje planove, HT i Ericsson NT ogradili su se od daljnjeg komentara. U HT-u navode da osim sadržaja objave ne mogu reći ništa više. Snježana Bahtijari, direktorica komunikacija Ericssona NT pojasnila je da u ovoj fazi poslovnog procesa ne mogu davati više informacija."Javno smo izrazili našu namjeru da nastavimo rad u smjeru sklapanja ovog ugovora, ali ne možemo dati druge informacije zbog konzultacijskih procesa koji su u tijeku, a potrebno ih je provesti prije finalizacije ovog ugovora", kaže Bahtijari. Juko Cikojević, predsjednik najbrojnijeg sindikata u HT-u, Hrvatskog sindikata telekomunikacija, kaže da im Uprava do sada nije predstavila ovaj projekt te da ga zato ne može komentirati.

"Više ćemo znati nakon utorka kad će projekt za koji čujemo da se navodno zove Plava ptica biti prezentiran pred Radničkim vijećem", kaže Cikojević.Dodaje da za HT ovakav razvoj situacije nije novost, jer je kompanija prije više od deset godina outsourceala svoje portire i čistačice. No, navodi da nije isto outsourceati takve djelatnosti i one koje su kompaniji temeljno poslovanje."U ovakvim poslovima nameće se pitanje prava radnika i buduće kvalitete usluga koju ćemo pružati korisnicima", kaže Cikojević. Navodi da su sindikati u petak potpisali Kolektivni ugovor u HT-u po kojem su uspjeli zaštiti večinu prava radnika. Među inima, i onih kod novih slučajeva outsourcinga.

"Oni će prvih godinu dana kod novog poslodavca biti zaštićeni Kolektivnim ugovorom HT-a, a zatim automatski Kolektivnim ugovorom tog poslodavca", kaže Cikojević. HT na projektu izdvajanju Sektora izgradnje i odražavanja mreže radi već dvije godine. Poslovni dnevnik o tome je pisao krajem prošle godine kad su pregovori, u kojima su inicijalno sudjelovali Ericsson NT, Nokia Siemens Networks i Huawei, suženi na Ericsson NT. Naši izvori tada su potvrdili da je Ericsson NT iznimno zainteresiran za taj posao. No, dvije se kompanije nisu mogle dogovoriti oko cijene.Interes Ericssona NT djelom proizlazi iz mogućnosti da proširi usluge na održavanje i izgradnju fiksnih i mobilnih mreža svim operatorima u Hrvatskoj i susjednim zemljama, što HT ne može postići.

Naime, u idućih sedam godina očekuje se veliki investicijski val u optičke mreže u Hrvatskoj, vrijedan između pet i 12 milijardi kuna. Više od polovice tih sredstava očekuje se da će doći iz EU fondova, a malim djelom iz državnog proračuna. S obzirom da HT kao korporacija pokriva sve, od maloprodaje do usluga infrastrukturnog operatera, neće moći do tih sredstava, posebno onih iz EU fondova. U branši tumače da nova tvrtka ne bi u tome imala nikakvih prepreka. Štoviše, ukoliko Deutsche Telekom kupi Telekom Slovenije njegova bi tvrtka kći GVO, koja već radi takve poslove u Sloveniji i Njemačkoj, mogla također biti uključena u ovaj posao.

Komentari (9)
Pogledajte sve


nisu veće plaće jer onda ne bi bilo nikave uštede uvođenjem outsourcinga..u krivu si…plaće su manje(minimalne, uz skraćeno radno vrijeme gdje god je to moguće) pogotovo za one za koje se sindikat borio da ne padnu u agencije. Nije problem u količini posla već u skraćivanju radnog vremena i u skladu s time plaći manjoj od minimalne(cijele9.

tipično za puno naše javne komunikacije, energično govorite o nečemu o čemu mislim da znate vrlo malo ili ništa.

da ste ikad vidjeli troškovni račun jedne servisne agencije – a ja sam nekoliko takvih i sastavljao, znali biste da oni profit mogu ostvariti samo ako maksimalno iskoriste svaki radni sat u danu, i da se svaki taj sat radi s natprosječnom efikasnošću.

zato je bespredmetno govoriti o tome da će se davati minimalna plaća nekome od koga se očekuje natprosječan učinak, kao i o tome da bi se išlo na smanjenje dnevnih radnih sati kako bi se uštedjelo na radnicima. još je frederick taylor utvrdio da takva poslovna politka vodi u propast, i njegova učenja i nakon 150 godina izvrsno funkcioniraju u svim nemarksističkim ekonomijama svijeta.

dapače može se govoriti o tome da će svaki radnik zarađivati puno više, ali i da će vjerojatno imati i dosta prekovremenih (koji se moraju platiti po zakonu), jer će svaki poduzetnik koji išta zna o tom poslu ići na “sigurnu” prekapacitiranost od bar 120-130%, koja se u naglim poslovnim promjenama može i povećati – upravo zato da bi osigurao čuvanje radnih mjesta sigurnošću u pokrivanju fiksnih troškova.

Istina je da imaš manje obaveza prema radniku iz outsourcinga jer o svemu brine agencija, ali sumnjam da to nije preplaćeno. Radim u jednoj takvoj i vidim puno nedostataka glede kvalitete jer nas je premalo i doista radimo i ubijamo se, ali odrađujemo i zamjene(ne uzima se dodatna radnica za zamjene) tako da se radi prilično površno zbog nedostatka vremena i premalo ljudi, a posla kao u priči. I doista se puno radi.

Prednosti i nedostaci:

1. Outsourcing se uglavnom uvodi na radna mjesta sa 1/2 poslovine radnog vremena a ima ih u raznim firmama podosta..

2. Uvođenjem servisa nema dodataka poslovima čišćenja ../ npr. radnik ako čisti, može i usput raznositi poštu, sortirati robu, prenijeti pakete i sl..

3. Uvođenjem servisa uštedjeli smo ma svim obavezama iz radnog odnosa koji
se odnosi :
– ne moramo plaćati prijevoze
– nema troška materijala za čišćenje jer je u cijeni usluge
– ne moramo plaćati božićnice, uskrsnice i sl..
– nema plaćenog godišnjeg odmora a koji je za radna mjesta 1/2 gotovo izjednačen
s punim radnim vremenom..
– nema poreza ni doprinosa
– odbiajamo PDV na uslugu… itd.itd

Nedostaci:
– 1. nema mogućnosti anexa dodatnih nepredviđenih sitnih poslova koje
obavlja čovjek / javljanje na telefon, prijenos pošte, nabava
potrepština iz trgovine za potrebe firme, ..i sve ostale sitne poslove
koji se pojavljuju u svim tvrtkama a vezano je uz održavanje….

miami, mislim da je to legalno i elegantno smanjivanje plaće. Radnici će biti sretni da nisu poslani na burzu a HT će pospremiti razliku…Nadam se da nisam u pravu.

New Report

Close