HT i Vipnet pokrenuli 4G mrežu, dozvole skuplje od 300 mil. kuna?

Autor: Bernard Ivezić , 25. ožujak 2012. u 22:00

Dva operatera startala su s novom mrežom na LTE tehnologiji očekujući fiksne cijene licencija

Do kraja tjedna znat će se hoće li Hrvatska raspisati javnu aukciju ili će dozvole za digitalnu dividendu, odnosno frekvencije oslobođene gašenjem analogne televizije, mobilnim operaterima prodati po unaprijed definiranoj cijeni. Cijena se može kretati od 300 milijuna kuna, koliko su operateri rekli da su spremni platiti ako cijena bude unaprijed definirana i država im ukine posebne trošarine od 6 posto, do nekoliko puta većeg iznosa koji se u drugim zemljama EU postizao kroz aukcije.

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije istaknuo je tek da je iznos od 300 milijuna kuna procjena operatera i da je pravi iznos koji će država tražiti nepoznat. “Zasad je poznata samo vrijednost mobilnog poreza od 6 posto koji su operateri iznijeli kao vrijednost koju su spremni platiti za digitalnu dividendu, ali hoće li to biti početna cijena na aukciji ili fiksna cijena ako se Vlada odluči da se operateri moraju natjecati kvalitetom ponude ovisit će o procjeni Hakoma i nadležnog ministarstva”, pojašnjava Lubura. Hrvatski telekom i Vipnet već su spremni. U petak su oba operatera objavila da su pokrenula mreže četvrte generacije (4G) na LTE tehnologiji koja omogućuje mobilno surfanje brzinama ADSL-a. No u ponudi uopće još nemaju uređaja koji bi omogućili pristup webu na LTE-u kao ni posebne usluge za tu tehnologiju. Prema analizi “Digitalna dividenda u Europi” što ju je prošle godine objavio Delta partners, prosječne cijene digitalne dividende u posljednjih su desetak godina pale više od 20 puta. U pravilu zemlje istočne i srednje Europe radije su frekvencije iz digitalne dividende prodavale na aukcijama, dok su se skandinavske zemlje češće odlučivale za unaprijed definiranu cijenu, a pobjednike birale po kvaliteti ponude. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja tržišnog regulatora Hakoma kaže da sve ovisi o komentarima u javnoj raspravi o Pravilniku o uvjetima dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra. Po tom pravilniku trenutno je definirano da se mora provesti javna aukcija. To naglašava i Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. “Sada je još uvijek predviđena aukcija, a ne natječaj i sve će se provesti uz odgovarajuće naknade koje će biti prihod državnog proračuna”, kaže Halužan. Dodaje da su HT i Vipnet pokrenuli svoje LTE mreže sukladno dozvolama koje su usklađene s EU regulativom, a koje nalažu da se frekvencijski spektar dodjeljuje tehnološki neutralno. Nitko od njih nije htio govoriti o mogućim naknadama. Oboje naglašavaju da su analize i procjene u tijeku. Tabaković je uvjeren je da se HT-ovim i Vipnetovim ulaskom u LTE povećala vrijednost digitalnoj dividendi. U Vipnetu i HT-u nisu bili skloni komentirati pitanja oko digitalne dividende. U HT-u kažu da njihova 4G mreža bazirana na LTE-u koristi postojeće frekvencije za koje plaćaju propisane naknade.

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije naglašava da je ulazak HT-a i Vipneta u LTE priprema za ulaganja koje će uslijediti za digitalnu dividendu. Dodaje da operateri moraju kupiti nove frekvencije, jer postojeće nisu pogodne za kvalitetnu ponudu na LTE-u. To je neizravno potvrdio HT. Operater je objavio da 4G LTE bazne stanice ima na području središta gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita. “U planu je LTE mrežom pokriti i ostala urbana područja Hrvatske”, kažu u HT-u. Nekoliko nas je izvora upozorilo da u Hrvatskoj još nema pravih 4G mreža. Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta iz agencije IDC Adriatics kaže da se bez korištenja digitalne dividende ne može govoriti o mrežama četvrte generacije. “Dobro je što se operateri natječu oko LTE-a, ali dojma sam da će to barem zasad imati isti učinak kao i prvotna promocija mobilnih mreža treće generacije u središtu Zagreba nakon čega smo čekali barem godinu dana da vidimo prve komercijalne efekte”, kaže Alić.U Tele2 ističu da Hrvatska još uvijek nema komercijalnu LTE mrežu. “Upravo Tele2 ima i iskustva i znanja u pokretanju LTE mreže s obzirom da je švedski Tele2 prvi u Europi omogućio komercijalno korištenje LTE tehnologije, a Tele2 Hrvatska je zainteresiran za mrežu četvrte generacije i naš smo interes i želju za ulaganjima u istu već javno i potvrdili kada i ako se dogodi raspisivanje koncesija”, kaže Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2. Međutim, i HT i Vipnet se objavama natječu tko je prvi pokrenuo LTE mrežu. U HT-u kažu da su oni prvi u Hrvatskoj u listopadu 2010. uživo demonstrirali 4G testnu mrežu. “Naši korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu su tijekom 2011. prvi testirali sve prednosti koje ova najnaprednija tehnologija donosi korisnicima, a u ožujku 2011. HT je u Rijeci pokazao najveće brzine skidanja podataka u mobilnoj mreži te je tom prilikom uspostavljena i video konferencijska veza između Zagreba i Rijeke putem LTE-a”, pojašnjavaju u HT-u. U Vipnetu pak kažu da su prvi u Hrvatskoj u listopadu 2010. pustili LTE tehnologiju na sustavu Vip mreže. “Stoga s ponosom ističemo da je Vip mreža i prva komercijalna 4G mreža u Hrvatskoj”, kažu u Vipnetu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

LTE – Long Term Evolution. Nemaju uredjaje (no devices). O cemu pricamo? Koji je business model? Nema ga. O cemu pricamo? O vakuumu…

LTE nije 4G!!!

New Report

Close