Hrvatsko zdravstvo u Europskoj uniji, nova prilika ili neprilika?

Autor: Andreja Šantek , 04. lipanj 2013. u 22:00
Zemlje članice imaju autonomiju i organizaciji i financiranju zdravstva

Ministri Vesna Pusić, Rajko Ostojić i Željko Jovanović govorit će o očekivanjima, preprekama i prilikama zdravstva u novom okruženju.

U sklopu 20. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja od 7. do 9. lipnja u Grožnjanu će se održati tečaj Mediji i zdravlje pod nazivom "Zdravstveni sustavi Europske unije – nova prilika za bolje zdravstvo RH ili tek još jedna neprilika?".

Tema ovogodišnjeg tečaja je ulazak Hrvatske u EU te promjene koje će uslijediti u zdravstvenom sustavu, a o tome će govoriti ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te ministrca vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić. Iako su pregovori za ulazak u EU trajali desetljeće, mnogi bi građani iskreno rekli da ne znaju što ih čeka. Zdravstveni sustavi u europskim zemljama imaju poseban status koji jamči državama članicama gotovo apsolutnu autonomiju u organizaciji i financiranju zdravstva. Znajući da je od 2004. godine EU povećana za 12 novih članica, cilj tečaja je predstaviti iskustva tih zemalja o rizicima i prilikama koje su njihovi zdravstveni sustavi prošli tijekom prvih godina članstva u EU.

Na tečaju će se govoriti o našim očekivanjima te dati naznake mogućih prepreka i prilika za razvoj učinkovitijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sustava u nizu glavnih sastavnica počevši od ljudskih resursa preko novih oblika zdravstvenog osiguranja, EU fondova, obrazovanja, odštetnih zahtjeva zbog učinjenih liječničkih pogrešaka, kontrole tržišta lijekova, vlasništva zdravstvenih ustanova i brojnih drugih. Organizatori tečaja su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Hrvatska mreža zdravih gradova, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara te udruga Difrakcija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close