Hrvatsko tržište peleta još je u povojima

Autor: Darko Bičak , 27. veljača 2018. u 21:59
Raoul Cvečić Bole ističe da čak 85% naših peleta završi u inozemstvu/Goran Kovačić/PIXSELL

S godišnjom proizvodnjom od oko 280 tisuća tona tek smo na 1% ukupnog globalnog skora.

U Hrvatskoj se 20-ak tvrtki bavi proizvodnjom drvnog peleta, a s godišnje ukupno 280 tisuća tona naša zemlja čini 1% ukupne globalne proizvodnje ovog ekološkog energenta, rečeno je na 8. međunarodnoj energetskoj konferenciji – Biomasa 2018 koja se jučer održala u Zagrebu.

I dok se u proteklom razdoblju najviše prozivalo banke zbog skupih kredita i Hrvatske šume zbog nedostatne isporuke sirovina, danas peletare najviše muči nerazvijeno domaće tržište. 

Kako je pojasnio Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge biomase – CROBIOM, čak 85% peleta završi u izvozu. "Znam da se mnogi sektori hvale da su izvozno orijentirani i da doprinose ukupnoj trgovinskoj bilanci, no nama to nije prioritet. Mi smo poduzetnici i zanima nas profitabilnost. Prijevoz peleta u inozemstvo diže troškove, a utječe i na ukupnu energetsku bilancu ovog ekološkog energenta", ističe Cvečić Bole.

Drvari traže državnu energetsku strategiju za biomasu, a kao bizarnost ističu da se javne ustanove griju na fosilna goriva, poput Plitvička jezera, koja su na listi UNESCO-a, a griju se na lož ulje, a ne na ekološku biomasu iako se nalazi usred šumskog područja. Krunoslav Jakupčić, čelnik Hrvatskih šuma najavljuje jači angažman u promociji biomase, a što uključuje i investiciju u 150 kotlova za pelete kojim će biti opremljeni njihovi poslovni prostori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close