Hrvatsko iskustvo: Poslodavac sam zvao radnike sa burze, oni ga redom odbili

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2017. u 10:31
Foto: Pixsell

Primjer ove tvrtke na najbolje način oslikava stanje na tržištu rada u Hrvatskoj.

Građevinski poduzetnik Ivica Kožul iz Slavonskog Broda već tri godine traži montere suhe gradnje i ličioce za svoju tvrtku, ali ne može ih pronaći. Na Zavodu za zapošljavanje rekli su mu da imaju u evidenciji 30 radnika tih struka, ali su mu dali popis i brojeve da ih on sam zove. Premda mu se takav prijedlog učinio nelogičnim, pristao je jer poslovi čekaju, a priučeni radnici nisu se pokazali kao najbolje rješenje. Ono što je uslijedilo, šokiralo ga je.

– Kada je moja tajnica počela nazivati radnike s popisa, prvi joj je rekao da on ne može raditi jer ga bole leđa. Pitao ju je odakle joj njegov broj i odakle joj pravo da ga uznemirava. Drugi ju je molio da ga ne prijavi jer on uskoro ide u Njemačku i na birou je samo radi nekih prava, a treći joj je poručio kako je on nedavno izašao iz zatvora i zaprijetio joj kako će je pronaći i obračunati se s njom. Odustala je nakon petnaestog – kaže Kožul.

Kako piše Lokalni.hr, primjer ove tvrtke na najbolji način oslikava stanje na tržištu rada u Hrvatskoj, osobito u građevinskom sektoru koji je nakon višegodišnje krize napokon živnuo. Iako imamo velik broj nezaposlenih, poslodavcima je sve teže pronaći radnike u deficitarnim zanimanjima, a kada ih i pronađu, ne žele raditi. Neki su zbog toga morali i odustati od perspektivnih poslova.

Komentari (13)
Pogledajte sve

A jadan…

A možda bi ja htio raditi kod njega. Samo, iz članka se vidi da nitko ne želi raditi a ne vidi se koliko “poduzetnik” želi vrednovati taj rad. Poslovni, nemojte podržavati samo jednu stranu. Napišite cijelu situaciju; koliko se nudi za taj posao ipa tek onda zašto ljudi “ne žele raditi”!

Molim poslovni.hr…da li imaju neke nove tekstove oko POVEZANIH DRUŠTAVA…..vrlo aktualna tema,
izmjene u obračunima poslovanja……molimo Vas, nađite najosnovnije pogodnosti / prednosti /
oko rada unutar povezanih društava. i izmjene oko olakšica …. organizira se seminar, ali ne stignemo ići….

Prosto nevjerovatno.
Iako možda malo nejasno.
Nemamo podatak jeli poslodavac ponudio poštena primanja ?
Ako su primanja veća ili ista kao državna prosjećna primanja onda bi te ljude trebalo na neki način kazniti.
No ako su primanja manja, a ne bi trebala biti jer govorimo o deficitarnim zanimanjima onda bi potencijalnog poslodavca trebalo objesit na stup srama.

Na žalost, sve više tvrtki u građevinskom sektoru u ponudama daje nerealno niske cijene, a onda gubitke amirtiziraju na plaćama radnika.

Ne može baš tako.

New Report

Close