Hrvatski vozni park neumoljivo stari: Zbog jednog razloga vozimo aute starije od 10 godina

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Razlog rasta starosti automobila je krah tržišta novih automobila.

Hrvatski vozni park neumoljivo stari. Prosječna starost automobila se prošle godine u Hrvatskoj opasno približila brojci od 13 godina, a još prije jednog desetljeća vozili smo automobile koji su bili prosječno mlađi od deset godina.

Razlog rasta starosti automobila je krah tržišta novih automobila, koji se dogodio uslijed posljednje velike ekonomske krize prije desetak godina, pišu 24 sata.

Tržište se od tada ni približno nije oporavilo, a usporedno je osjetno porastao uvoz rabljenih auta iz inozemstva, što za posljedicu ima to da se iz godine u godinu vozimo u sve starijim i nesigurnijim autima, koji su usto osjetno veći zagađivači nego novi moderni auti.

Ipak, s obzirom na mali pad kupnje rabljenih automobila iz uvoza i osjetni rast tržišta novih automobila ove godine prosječna starost novih automobila u Hrvatskoj mogla bi uskoro napokon početi opadati.

Komentari (7)
 • miami
  miami 15:03 14.9.2018.

  Gdje se trenutno u RH mogu kupiti električni automobili ….?

 • vodoinst
  vodoinst 15:31 13.9.2018.

  Prevelika su porezna opterećenja za kupnju novih vozila. Ali ministranti nikako da shvate jednostavnu formulu: veća količina x manji porez > manja količina x veći porez. K tome još i veća sigurnost u prometu.

 • itoldyouso
  itoldyouso 14:40 13.9.2018.

  ja ne bi nikad kupio rabljeni auto od nekog kog ne poznam.. pa makar bio turčin

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve