Hrvatske tvrtke uvoze radnike s Kosova, neki ih dovoze autobusima u grupama od 40 ili 50 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2018. u 12:30
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

U turizmu su se počeli utrkivati tko će ponudi bolje uvjete smještaja, veće plaće, a potražnji za radnicima u građevinskom sektoru pogodovala je i blaga zima, kaže Vidović.

Zadnjeg dana siječnja ove godine Hrvatska je imala 195 tisuća nezaposlenih, što je pedesetak tisuća nezaposlenih manje nego u siječnju 2017. godine, a posljednji je put toliki broj nezaposlenih zabilježen 1990. godine. Analitičari MacroHuba s Ekonomskog fakulteta ističu da se nezaposlenost trenutačno nalazi šest postotnih bodova ispod svog 20-godišnjeg prosjeka te je niža nego što je bila na vrhuncu ekonomskog ciklusa 2008. godine.

Rekordan broj nezaposlenih – 395 tisuća – imali smo u zimskim mjesecima s 2001. na 2002. godinu, a sadašnji izraziti pad nezaposlenosti nije vezan samo uz prestanak recesije i oporavak ekonomije, već i uz iseljavanje. Prva dva tjedna veljače broj nezaposlenih smanjio se za približno tri tisuće u odnosu na kraj siječnja, a burza će se sve brže prazniti kako se bude približavao Uskrs, početak opsežnijih radova u poljoprivredi te predsezonsko zapošljavanje! Rast nezaposlenosti u zimskim mjesecima uobičajena je sezonska pojava u Hrvatskoj, no nešto veći dotok novonezaposlenih mogla bi biti najava usporavanja odlazaka radnika u inozemstvo. 

"Nestašica radne snage zakonito će dovesti do toga da će se poboljšati položaj radne snage. Poslodavci su osvijestili taj problem i prihvatili su da moraju uložiti u radnika da bi ga dobili",  komentira za Večernji list Davorko Vidović, savjetnik HGK za tržište rada. Povećanje broja mirovinskih osiguranika traje od ožujka 2015. godine uz godišnju stopu rasta od 2,5 posto. Prerađivačka industrija i trgovina, koje zajedno vežu trećinu osiguranika, zu posljednjih godinu dana u plusu su 2,7%, odnosno 1,1%, građevinarstvo ima rast od 6,4%, dok je, s druge strane, u padu financijska djelatnost 2,9%, a poslovanje nekretninama 18 posto.

"Radnici su postali ključni limitirajući faktor za razvoj, poslodavci su zabrinuti i u skladu s time se i ponašaju. U turizmu su se počeli utrkivati tko će ponudi bolje uvjete smještaja, veće plaće, a potražnji za radnicima u građevinskom sektoru pogodovala je i blaga zima. Većina tih ljudi angažirana je na turističkim objektima", kaže Vidović, koji raspolaže i informacijama da je počeo i veći uvoz stranih radnika.

"Znam za nekoliko tvrtki koje su već autobusima dovezle grupe od po 40 ili 50 radnika s Kosova, a mnogi su se angažirali i u pronalaženju radnika u Bosni i Hercegovini. Počela je bitka za ljude, a to će se osjetiti i na primanjima zaposlenih", ističe Vidović.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close