Hrvatska znanost gubi 50 mil. eura jer MZOS nije objavio natječaj

Autor: Marija Crnjak , 07. lipanj 2016. u 22:00
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prvi indikativni rok za raspisivanje natječaja bio je 31. ožujka te je pomaknut na 1. lipnja 2016., no natječaj još nije raspisan.

Voditelji Znanstvenih centara izvrsnosti optužili su u utorak Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da opstruira financiranje znanstvenih centara izvrsnosti iz fondova EU, čime se ugrožava 50 milijuna eura iz strukturnih fondova, kao i radna mjesta za hrvatske znanstvenike.

Priopćenje potpisuju voditelji Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore, Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku, Milko Jakšić, Mile Ivanda, Mario Stipčević i Marko Kralj, te traže hitnu reakciju ministra Predraga Šustara. Kako objašnjavaju u priopćenju, RH se strateški odredila kroz Operativni program za financiranje Znanstvenih centara izvrsnosti (2014 – 2020), proglašenih od strane MZOS-a tijekom 2014. i 2015. na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Prema Operativnom programu, na raspolaganju im je 50 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, no kako bi centri mogli iskoristiti europska sredstva, MZOS je trebao raspisati natječaj.

Prvi indikativni rok za raspisivanje natječaja bio je 31. ožujka te je pomaknut na 1. lipnja 2016., no natječaj još nije raspisan. "Unatoč brojnim službenim molbama za poštovanjem obveza koje su voditelji Znanstvenih centara izvrsnosti dostavili ministru Šustaru i premijeru Tihomiru Oreškoviću s upozorenjem da je RH  dužna raspisati planirani natječaj iz strukturnih fondova, u sklopu kojih bi se obavila evaluacija planiranih troškova u okviru pojedinih centara, Ministarstvo još nije aktiviralo natječaj. Time se ozbiljno ugrožava realizacija znanstvenih aktivnosti proglašenih Znanstvenih centara izvrsnosti, gubitak 50 milijuna eura te zapošljavanje 300 mladih stručnjaka", ističe se u objavi, uz napomenu da je jedan od glavnih protivnika ustroja hrvatskih centara izvrsnosti pomoćnik ministra za znanost Krešimir Zadro.

Komentirajte prvi

New Report

Close