Hrvatska važna za energetsko rješenje u regiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2015. u 09:21
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Europa se treba usredotočiti na energetske projekte koji će joj osigurati budućnost, diverzifikaciju i neovisnost, a tu bi i Hrvatska mogla imati svoju ulogu kao dio energetskog rješenja za regiju.

Europa se treba usredotočiti na energetske projekte koji će joj osigurati budućnost, diverzifikaciju i neovisnost, a tu bi i Hrvatska mogla imati svoju ulogu kao dio energetskog rješenja za regiju, izjavio je Amos Hochstein, posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u State Departmentu, uoči sastanka ministara energetike u petak u Dubrovniku.

"Mislim da se Europa, sve zemlje u Europi, trebaju usredotočiti na projekte koji će osigurati njihovu vlastitu budućnost, vlastitu diverzifikaciju, njihovu vlastitu neovisnost, a ne na projekte koji nastavljaju njihovu ovisnost o jednom izvoru i dovode u stanje ranjivosti njihovu nacionalnu sigurnost", rekao je Hochstein na marginama Croatia Foruma u Dubrovniku u radu kojega je sudjelovao.

On smatra da projekt plinovoda Južni tok nije bio dobra ideja za Europu te da je Turski tok isti takav projekt samo drugog imena i malo drukčije rute.

Također smatra da je Europi puno bolje usmjeriti se na manje skupe projekte poput eventualnog plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj.

Govoreći o projektu LNG terminala u Hrvatskoj, Hochstein je rekao da je u svijetu došlo do značajnih promjena u energetskom sektoru, među ostalim do smanjenja cijena plina i nafte, ali i smanjenja cijena tehnologije.

"Prije je jedina opcija bila izgraditi vrlo skup, vrlo kompliciran kopneni LNG terminal i to je bio dugačak proces, a danas postoji mogućnost leasinga plutajućeg LNG terminala koji bi smanjio cijenu i dugotrajnost procesa, a istodobno pružio Hrvatskoj ono što želi postići. To bi mogao biti prijelazni korak prema izgradnji terminala", smatra on.

Pritom je istaknuo da je Hrvatska značajan saveznik i prijatelj u vrijeme kada se pruža prilika za postizanje energetske sigurnosti u regiji.

"Mogućnost interkonekcije sa susjedima i šire ne samo da je stavlja u položaj da sama sebi može pružiti energetsku sigurnost, nego i da može postati dio rješenja za ostatak regije", naglasio je.

Drugi sastanak Skupine na visokoj razini država članica EU iz srednje i jugoistočne Europe (Central and South Eastern Europe – CESEC), na kojemu će sudjelovati Hochstein, okupit će u petak u Dubrovniku ministre energetike iz više država članica EU-a te zemalja jugoistočne Europe.

Prvi sastanak skupine održan je u veljači ove godine u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Drugi sastanak u Dubrovniku bit će održan na poziv potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, povjerenika Europske komisije za klimatsku politiku i energetiku Miguela Ariasa Canetea te ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Sastanak će okupiti ministre energetike država članica Europske unije (Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke) kao i ministre energetike iz zemalja jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine).

Komentirajte prvi

New Report

Close