Hrvatska 6. na europskoj ljestvici

Autor: Radmila Kovačević/VL , 09. ožujak 2017. u 15:37
Ceremonija otvaranja berlinskog ITB-a

Rijeka njemačkih turista, kojom je prema Turskoj išlo oko 7 milijuna putnika, kreće prema sigurnijim mjestima.

Rizik današnjih turista da na putovanju budu opljačkani iznosi četiri posto, šanse da se tijekom odmora razbole tri, a mogućnost da budu žrtve terorističkog napada svega 0,000001 posto.

Gotovo svaki drugi turist svejedno strahuje za svoju sigurnost kad putuje, nalazi su IPK Monitora, istraživanja provedenog među pola milijuna anketiranih u 33 zemlje i predstavljenog na najvećoj svjetskoj burzi turizma u Berlinu. Šest posto Nijemaca će zbog osjećaja nesigurnosti ove godine preskočiti odmor u inozemstvu, a imidž države domaćina, prema raspoloženju u zemlji koja godišnje svijetu daje desetke milijuna turista, važniji je od kvalitete i cijene.

Turski turizam trenutno jako osjeća. Nijemci od te zemlje zaziru kako zbog straha, krajem siječnja za tu je zemlju bilo čak 58 posto manje rezervacija nego lani. Pokušaji turskih hotelijera da privuku goste popustima od 30 do čak 40 posto u Njemačkoj ne daju puno rezultat. Rijeka njemačkih turista, kojom je prema Turskoj teklo oko sedam milijuna putnika, razlijeva se prema sigurnijim destinacijama. Od toga će najviše profitirati Španjolska, ali i Hrvatska. Uz Italiju, Grčka, Portugal…, visoko smo među dobitnicima sezone 2017.

Prema ADAC-u članovima naša je zemlja po poželjnosti šesta destinacija za ljetovanje (iza Španjolske, Italije, Grčke, Austrije i Francuske), dok je Turska pala na deveto mjesto. Hrvatska, inače, ima dobre šanse da ove godine ugosti 2,5 milijuna Nijemaca, oko 200.000 više nego lani. Hotelijeri su već napunili 60% kapaciteta, što se ne pamti da im je uspjelo već do berlinskog ITB-a.

Turistička godina će za Hrvatsku biti iznimna, brojka od tri milijuna njemačkih turista sad se već jasno nazire u nadolazećim sezonama. Pitanje je samo je li hrvatski turizam već ove godine mogao uzeti i više s naklonjenog njemačkog tržišta. "Da za Hrvatsku neće biti problema vidjelo se već prije nekoliko mjeseci. No, tada su se vaši hotelijeri, trebali usredotočiti na to kako napuniti svibanj i za još dva tjedna produljiti sezonu", komentirao je jedan njemački turoperator.

Komentirajte prvi

New Report

Close