Hrg poručio Jovanoviću da ne laže o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2013. u 15:09
Photo: Tino Juric/PIXSELL

Jovanović se premalo bavi školstvom, a previše nogometom, rekao je Hrg na konferenciji za novinare i poručio ministru da neka iznese prave podatke o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg optužio je danas ministra znanosti, obrazovanja i školstva Željka Jovanovića da laže o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola, jer Vlada ne subvencionira 75 posto od stvarne cijene mjesečne učeničke karte nego znatno manje.

Jovanović se premalo bavi školstvom, a previše nogometom, rekao je Hrg na konferenciji za novinare i poručio ministru da neka iznese prave podatke o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola.

Svjesni smo da u Hrvatskoj nema novca i da svi moramo štedjeti, ali trebalo bi iskreno reći što možemo, a što ne možemo napraviti, kaže Hrg. HSS stoga od Ministarstva traži da objavi točne podatke o iznosima sufinanciranja učeničkog prijevoza po županijama.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren ustvrdio je kako je u njegovoj županiji lani subvencionirano 50,4 posto cijene prijevoza, a po najavama za ovu godinu subvencija će iznositi oko 42 posto stvarne cijene. Ta županija iz vlastitih prihoda sufinancira obrazovanje jednako koliko dobiva decentraliziranih sredstava.

Hrvoje Petrić iz HSS-ova Ravnateljstva za odgoj, obrazovanje, znanost i sport založio se za besplatne udžbenike u cijeloj Hrvatskoj te istaknuo da nema razloga za veliki porast cijena udžbenika. Uštede se mogu postići tako da se za trećinu smanji opseg gradiva, pa bi se za toliko smanjile i školske torbe.

Hrvatska nema strategiju razvoja sustava odgoja i obrazovanja, kaže Petrić, pa HSS predlaže osnivanje državnog instituta za planiranje odgoja i obrazovanja koji bi bio povezan s potrebama rada, a financijska sredstva osigurala bi se ukidanjem nekoliko nepotrebnih državnih agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close