HPB treba do 700 milijuna kuna, opet računa i na fondove

Autor: Ana Blašković , 20. srpanj 2017. u 22:00
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a / PETAR GLEBOV/PIXSELL

Sa 17,3% adekvatnosti kapitala banka je u sigurnoj zoni, no za snažniji rast nužan joj je svježi novac.

Hrvatska poštanska banka na čijem je čelu Tomislav Vuić pokrenula je novu rundu povećanja kapitala. Proces koji bi trebao ojačati bazu za daljnji rast trebao bi biti okončan do kraja godine, vjerojatno i osjetno prije, a za agenta izdanja ponovno je odabran PBZ.

Ciljani iznos nije poznat, no upućeno kažu da državnoj banci do 2020. treba između 500 i 700 milijuna kuna da nastavi dosadašnjim tempom rasta. “U ovom trenutku ne možemo govoriti o iznosu, kada ga budemo točno znali odmah ćemo obavijestiti javnost”, kažu u HPB-u pozivajući se na burzovna pravila. “Naše će dionice biti ponuđene javnosti – i privatnim ulagačima i državi. Voljeli bismo da je krug ulagača što veći, pogotovo privatnih”, kažu u banci u kojoj država ima 72 posto, a privatni kapital oko 27 posto udjela.

Još 'pleše po rubu'

Prošle jeseni banka je u dva kruga povećala kapital za 550 milijuna kuna kada su u financijskoj injekciji sudjelovali mirovinski i investicijski fondovi, osiguravatelji, FGS-ovi, tvrtke i fizičke osobe. Samo su obvezni mirovinski fondovi uplatili više od 160 milijuna kuna postavši 13,5-postotni vlasnici HPB-a. Na isti se profil ulagača i sada računa, od države su očekivanja minimalna, no kalkulacije tek treba napraviti. Početkom godine Vuić je ponovno naglasio potrebu dokapitalizacije jer banka, kako je rekao, “pleše po rubu adekvatnosti kapitala”. Podsjetimo, s 19 milijardi kuna aktiva HPB-a na pragu je 5-posto tržišnog udjela. Sa stopom adekvatnosti kapitala od 17,3 posto krajem ožujka banka je iznad 15,3 posto minimuma propisanog od regulatora kao sistemski važan kreditor, no za snažniji rast neophodna joj je nova injekcija.

Agrokor nema veze

Plafoniranih 700 milijuna kuna do 2020. bila je procjena prije krize u Agrokoru zbog koje upravo traje val otpisa po bankama, no iz HPB-a poručuju da njihova odluka s koncernom nije povezana. “Proces je započeo prije eskalacije problema s tom kompanijom. Riječ je o jednokratnom efektu koji dugoročno nije povezan s vrijednošću banke”, kažu u HPB-u.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gazdin novi slogan nakon Sberbanka, Uzmimo hrvatsko


netko će davati lovu, a vi rasipati po Petrokemijama, Spačvama i dr…………..fondovi su im najbolja opcija, oni ne daju svoje


Ovom HPB-u nikad dosta para, iz godine u godinu uvijek plešu “na rubu adekvatnosti kapitala”. Taman kada preskoče taj rub uvijek iznova dođe neki “stranački podobnjak” i operuša ih na lijepe oči za par stotina milijuna. Sada im vjerovatno treba upravo onoliko kapitala za koliko ih je Gazda operušao, a to što pišu da dokap nije vezan uz Agrokor mogu nekom drugom prodavati maglu.

netko će davati lovu, a vi rasipati po Petrokemijama, Spačvama i dr…………..fondovi su im najbolja opcija, oni ne daju svoje

New Report

Close