Hoteli Baška će ESOP prenijeti i na Hotele Omišalj koje preuzimaju

Autor: Marija Crnjak , 25. travanj 2012. u 22:00

Gordan Blagojević, stečajni upravitelj Hotela Omišalj, potvrdio je da je primio pismo namjere i odluku očekuje za dva tjedna

Hoteli Baška, jedna od nauspješnijih hotelskih kuća na Kvarneru sprema se na preuzimanje susjednog Hotela Omišalj u stečaju. To nam je u srijedu potvrdio Mario Jantol, predsjednik Uprave Hotela Baška, otkrivši da je njegova tvrtka predala pismo namjere za kupnju Hotela Omišalj u stečaju. Tvrtka planira investiciju financirati vlastitim novcem, kreditom poslovne banke i kreditom HBOR-a iz programa za turizam. Jantol smatra da su povoljne kreditne linije jedinstvena prilika za velike investicije u turizmu u koje treba odmah krenuti.

“Nadam se da će biti prihvaćena naša ponuda za Hotele Omišalj u koje planiramo uložiti oko deset milijuna eura. Nakon akvizicije u Omišlju osnovala bi se nova firma Hoteli Omišalj novi d.d. Preko nje bi se obnovili svi dosadašnji objekti i to u dvije investicijske faze u iduće dvije godine. U novoj tvrtki bi posao našli svi dosadašnji i još dodatni broj radnika”, kaže Mario Jantol. Hoteli Baška jedna su od rijetkih hotelskih kuća koje su u većinskom vlasništvu zaposlenika, odnosno oko 84 posto dionica drže stalni zaposlenici. Radničko dioničarstvo na Krku djeluje već deset godina i svake godine tvrtka posluje s dobiti. Tvrtka je lani ostvarila prihod u iznosu od 94,8 milijuna kuna ili oko 13 posto više nego u 2010., uz bruto dobit od 5,5 milijuna kuna. Hoteli Baška koji u svom sastavu trenutno imaju 4 objekta kategorije od 3 do 5 zvjezdica i dva auto kampa, s akvizicijom u Omišlju dobit će još jedan hotel (Hotel Adriatic) s dvije depandanse s ukupno 700-tnjak kreveta. Inače, nakon višegodišnjeg poslovanja s gubitkom nastalim dobrim dijelom kao posljedica zbrinjavanja prognanika i nemogućnosti vraćanja kredita potrebnih za obnovu, Hoteli Omišalj otišli su u stečaj krajem ožujka prošle godine. Cilj je ipak bio nastavak poslovanja. U prošloj godini tvrtka je uprihodovala oko 8,5 milijuna kuna ili oko šest posto više nego godinu prije, ostvarivši gubitak od deset milijuna kuna. Ako se najavljeno preuzimanje provede, već u idućoj godini sadašnja brojka od 36 zaposlenih značajno će se povećati. Gordan Blagojević, stečajni upravitelj Hotela Omišalj potvrdio je da je primio pismo namjere od Hotela Baška za preuzimanje, o čemu će obavijestiti Odbor vjerovnika na sjednici koja se očekuje za oko dva tjedna. Napominjući da svi budući potezi ovise o odlukama vjerovnika, Blagojević je za sad vrlo suzdržan u izjavama o budućnosti tvrtke.

“Hoteli Omišalj u stečaju uredno rade i pokrivaju sve troškove uključujući i dio amortizacije i istovremeno se pripremaju za prodaju, a o Odboru vjerovnika ovisi kako će se ona realizirati”, kazao je Blagojević u srijedu.U Hotelima Baška preuzimanje Hotela Omišalj smatraju gotovo svojom obvezom, pogotovo s obzirom na gotovo idealne uvijete financiranja investicije. “Uvjeti financiranja su sada trenutno daleko povoljniji nego ranije i zahvaljujući tome otvaraju se nove mogućnosti za velike investicije s kojima ne treba čekati. Također, na turističkom tržištu ima jako puno projekata za ulaganje u koje trebamo ulaziti upravo mi, domaći hotelijeri, te s novim investicijama proširiti poslovanje. Uspješne tvrtke koje imaju stabilno poslovanje, know-how za upravljanje sustavom, to si danas mogu priuštiti”, smatra Jantol. Preduvjet da bi Hoteli Baška uopće mogli razmišljati o akviziciji je bilo potpuno kadrovsko pomlađivanje sa školovanim stručnim mladim kadrom, otkriva Jantol, te uvođenje najmodernijeg softwarea u poslovanje, kojim će moći pratiti i kontrolirati poslovanje.



Hoteli Omišalj

Komentirajte prvi

New Report

Close