Horvat: "Postoje dva ozbiljna strateška partnera za Uljanik, Vlada će odlučiti koji je bolji'

Foto: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Brodosplit odnosno DIV grupa izrazila je interes za mogući ulazak u 3. maj zajedno s talijanskim Ficantierijem. Na izravan upit ulaze li oni u vlasničku strukturu 3. maja, Debeljak je rekao da je to predirektno pitanje te da su došli utvrditi što je moguće napraviti u 3. maju.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak poslije sjednice Vlade da u ovom trenutku postoje dva ozbiljna strateška partnera za Uljanik, a naposljetku će se morati odlučiti koji je bolji.

Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade ima li kakvih novosti oko Uljanika, Horvat je kazao da u ovih nekoliko zadnjih dana nema novosti.  Dodao je da idući tjedan u Ministarstvu čekaju odgovor potencijalnog strateškog partnera iz ukrajinske Smart Holding grupe, a imaju i pismo namjere od talijanskog Fincantierija.

"Dakle iz jedne situacije u kojoj nitko nije htio, u ovom trenutku imamo dva ozbiljna partnera od kojih sad treba odlučiti koji je ustvari bolji od boljeg", rekao je Horvat.

Na pitanje hoće li stići prije isteka roka od 120 dana i mogućeg stečaja Uljanika, s obzirom da je preostalo još 20-ak dana, Horvat je ustvrdio je on zadnji koji će pristati na stečaj i u Rijeci i u Puli. "Dok god ne iskoristimo sve legalne mogućnosti koje su na raspolaganju, stečaja biti neće", poručio je Horvat.

Na primjedbu novinara da je temeljem jamstva s početka godine trenutno moguća likvidacija ili restrukturiranje, a kako stečaj i ne dolazi u obzir, Horvat je kazao da se s time djelomično slaže, napomenuvši da je država dala jamstvo, a kako bi bila vjerodostojna, zbog neispunjenja obveza i Uprave Uljanika i strateškog partnera to jamstvo mora pokriti, jer inače nema smisla izdavati državna jamstva kao prvoklasna jamstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima vlasnika Smart Holding grupe iz Ukrajine Vadima Novinskog, a razgovaralo se o zainteresiranosti Smart Holdinga za ulaganja u Uljanik grupu. Vlasnik ukrajinske kompanije Novinski zatražio je detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanika, pruži dodatna saznanja, izvijestili su tada iz Vlade.

U međuvremenu, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak u utorak je, nakon razgovora s predstavnicima Štrajkačkog odbora 3. maja, brodogradilišta iz sastava Uljanika d.d., izjavio da će tek nakon dubinskog snimanja vidjeti jesu li zainteresirani za ulazak u vlasništvo riječkog brodogradilišta, iz sastava Uljanik grupe.  

Brodosplit odnosno DIV grupa izrazila je interes za mogući ulazak u 3. maj zajedno s talijanskim Ficantierijem. Na izravan upit ulaze li oni u vlasničku strukturu 3. maja, Debeljak je rekao da je to predirektno pitanje te da su došli utvrditi što je moguće napraviti u 3. maju. 

Komentari (1)
 • Funky
  Funky 16:05 22.11.2018.

  gospodo iz vlast, imali ste 25%+1 dionicu i godinama niste imenovali clana u upravi koji bi zastupao interese RH.
  sada kao dajete dorhu sve ugovore na provjeru?
  zasto, pa imali ste pravo na uvid u svaki pojedini, ali niste. !!!!!
  po meni je to za kaznenu prijavu DORHU protiv odogvornih iz vlade, isti tren-bez imalo zastajkivanja.
  da taj DORH ima funkciju kao sto ime kaze a ne da je ploliticka marionerta stranaka na vlasti

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve