Hodakove kolumne proslijeđene HOK-u

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 13. veljača 2013. u 15:59
Zvonimir Hodak ( Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Kolumne koje odvjetnik Zvonimir Hodak piše na portalu dnevno.hr proslijeđene su HOK-u.

Kolumne koje odvjetnik Zvonimir Hodak piše na portalu dnevno.hr proslijeđene su disciplinskim tijelima Hrvatske odvjetničke komore, koja će odlučiti je li u tim tekstovima bilo kršenja Kodeksa odvjetničke etike, potvrđeno nam je iz HOK-a.

U odgovoru na naš upit, iz Komore kažu da su dvije sporne kolumne – one u kojima oštrim riječima proziva medijske kritičare svoje klijentice Judith Reisman – disciplinskim sudovima proslijeđene još na dan objave, no bez prejudiciranja da je Hodak doista prekršio Kodeks, nego zbog toga što se svaki javni istup odvjetnika prosljeđuje disciplinskim tijelima.

– Disciplinska tijela su samostalna u svom radu i odlučivanju, pa će u skladu s tim i donijeti odluku, kažu iz Hrvatske odvjetničke komore.

Hodak je u dvjema kolumnama objavljenim pod naslovima "Hajka protiv Judith Reisman samo je dimna zavjesa" i "Reisman je u pravu, homoseksualci su zaista doveli naciste na vlast" pisao o medijskim odjecima boravka američke publicistkinje u Hrvatskoj, pri čemu se vrlo oštro okomio na sve njezine kritičare. Najspornije u tim kolumnama jest to što je praktički istodobno Hodak kao pravni zastupnik Judith Reisman najavio tužbe za klevetu protiv novinara, među kojima bi mogli biti i oni koje je prozvao u kolumnama. Dapače, i u spomenutim tekstovima odvjetnik otvoreno najavljuje tužbe protiv novinara o kojima piše, napisavši "I da mi netko kasnije ne bi prigovorio da sam neprofesionalan, odmah napominjem kako mi je dr. Reisman potpisala hrpu punomoći pa će svi oni koji su plasirali lažne i klevetničke tvrdnje imati šansu dokazivati svoje tvrdnje na sudu".

Ako disciplinska tijela HOK-a zaključe da je Hodak doista povrijedio Kodeks, prijete mu kazne u rasponu od ukora, preko novčanih globa, pa sve do suspenzije ili čak trajnog gubitka prava na obavljanje odvjetničkog posla.
Ivica Profaca/vlm

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ja sam čitao podneske Hodaka i u njima nisam našao ništa utuživo.

Spornijima držim imovinsku karticu Anta Nobila i obiteljsko nasilje istog kao i komentiranje pravnih presuda.

Hoće li ovo biti još jedan način gdje “liberalna” manjina brani pravo na izražavanje mišljenja “grube i zadrte” većine?

Kako se uvrijeđene pi.kice odmah dignu na zadnje noge, kad ih se argumentima diskreditira i razoruža.Koliku su hajku i uvrede pisali ovih dana,protiv crkve i protiv onih koji suprotno i drugačije misle….Drugovi i Drugarice prošla su vremena jednoumlja i dragih autoritativnih vođa…gosp.Hodaku moj naklon!

Zbog čega i kome je sporno utvrđivanje klevete putem suda?
Nagovještaj tužbi putem suda nije nikome nikakva prijetnja.
Svaka zabava ima svoju tarifu.

Kad žele izbječ porez odnosno fiskalne blagajne onda se pozivaju na etiku. Kad če im kršenje etike donijeti korist onda pitaju koja etika?

New Report

Close