Hoće li Karamarko stopirati ulazak Molova protivnika u Inu?

Autor: Marija Brnić , 26. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Kao član NO-a Ine, Vanđelić je na suđenju Sanaderu svjedočio protiv Mola i međudioničarskog ugovora.

Novi predstavnici države u Nadzornom odboru Ine – Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić, koji bi trebali zamijeniti Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, tek će morati dobiti i suglasnost Vlade iako je popis s njihovim imenima, kao dopuna prijedlogu skupštine dioničara Ine, objavljen na Zagrebačkoj burzi. 

HDZ-ova prevaga 
Prema važećoj regulativi, naime, kandidate za nadzorne odbore u tvrtkama s popisa strateški važnih za državu predlaže Povjerenstvo za upravljanje strateškim poduzećima, a potvrđuje Vlada i upućuje prijedlog skupštini. U ovom slučaju, doznajemo, prijedlog je potpisao ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Uputio ga je, potvrdio nam je, u proceduru u Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji treba odraditi daljnji postupak provjere eventualnog sukoba interesa kandidata te dati pozitivno mišljenje.

S obzirom na rok za davanje protuprijedloga na predloženi dnevni red, koji je istjecao 25. svibnja, opoziv postojećih i prijedlog novih kandidata poslan je u zadnji tren.  Doduše, u pozivu za skupštinu ne isključuje se mogućnost da se i na samoj skupštini sazvanoj za 9. lipnja stavi na glasovanje novi prijedlog. Hoće li to pravo biti korišteno i u ovom slučaju, znat će se već idućih dana. Povjerenstvo za strateške tvrtke, kojim predsjeda prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, formalno se mora izjasniti o objavljenom prijedlogu nadzornika te ga uputiti na usvajanje Vladi.

Sam Karamarko pritom se, zbog izuzeća od donošenja svih odluka vezanih uz Inu zbog afere 'Drimia' i poslovne povezanosti njegove supruge s Molovim lobistom Josipom Petrovićem, neće sudjelovati u donošenju odluke. No, HDZ u Povjerenstvu od osam članova ima pet predstavnika, a Most tri, što i dalje ostavlja prostor za eventualnu promjenu odluke.

Predsjednik nepoznanica   
Trenutačno se stječe dojam da je oko novih Ininih nadzornika postignuto suglasje koalicijskih partnera, premda nitko ne otkriva tko od kandidata bi mogao biti i predsjednik NO-a. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović HDZ-ov je kadar, porečki odvjetnik Dario Čehić Mostov, dok je Damir Vanđelić, Adrisov kadar, najzanimljiviji "lik" u trojcu. On je, naime, jedini dosad bio na poziciji člana NO-a u Ini, u prethodnom sastavu 2011. i 2012., s Davorom Šternom i Gordanom Sekulić, a na suđenju Ivi Sanaderu bio je svjedok koji je kritizirao ulogu Mola i štetnost sklapanja izmjena međudioničarskog ugovora 2009. Njegov ulazak u Inin NO tako postaje zanimljiv test za Karamarkov HDZ i odnose s partnerima u  Vladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close