Hoće li dogovor HBOR-a i EIF-a omogućiti povoljnije kredite za male poduzetnike?

Autor: Luka Vojvodić , 10. kolovoz 2014. u 21:59
Marko Čumbrek

Vjerujem da će najavljeno olakšavanje dobivanja kredita ostati samo deklarativno, dok pravih pojednostavljenja procedura neće biti.

Riječ poduzetnika: Marko Čumbrek, Indux media

Vjerujem da će najavljeno olakšavanje dobivanja kredita ostati samo deklarativno, dok pravih pojednostavljenja procedura neće biti. Komercijalne banke uglavnom su u stranom vlasništvu i nisu spremne sudjelovati u poslovanju gospodarskih subjekata u Hrvatskoj kao banke partneri. Naime, temelji poslovanja komercijalnih banaka u Hrvatskoj postavljeni su odavno na krivim osnovama ekstra velikih profita i tijekom svih ovih godina izostaje ozbiljna reakcija Hrvatske narodne banke i državnih regulatornih tijela koja bi poslovanje tih banaka usmjerile u korist razvitka hrvatskog gospodarstva.

Maksimalni iznos kredita iznosit će oko 190 tisuća kuna, koliko taj iznos može utjecati na poslovanje malih poduzetnika?

Taj iznos ne može značajnije utjecati na pomake u gospodarstvu, pogotovo imajući u vidu da su mali poduzetnici u izuzetno nepovoljnoj situaciji te im ozbiljna sredstva trebaju samo za održavanje poslovanja u uvjetima velike nelikvidnosti. Iako toliki kredit može biti dostatan za pokretanje nekih mikro projekata, mali broj poduzetnika ostvarit će uvjete za takav kredit.

Hoće li banke potpisivati suradnju s HBOR-om?

Banke će se odazvati i potpisat će suradnju s HBOR-om, ali svi dobro znamo da potpora malim i srednjim poduzetnicima neće doći od banaka. Tržište u Hrvatskoj je gotovo u kolapsu i banke jednostavno moraju plasirati sredstva da bi zarađivale, njihov “proizvod” su krediti, a instrumenti osiguranja koji su ovdje predloženi sasvim su dovoljni da banke posluju s izuzetno malim rizikom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close