HNB zbog EU priprema novi Zakon o platnom prometu

Autor: Bernard Ivezić , 12. svibanj 2017. u 14:17
Liberalizacija financijskog tržišta u EU temeljem PSD2 direktive stupa na snagu 13. siječnja 2018./ Davor Višnjić/PIXSELL

Od siječnja će EU regulativa otvorit vrata hrvatskog platnog tržišta Appleu, Googleu, PayPalu, Alibabi, Facebooku i startupima.

HNB računa do 13. siječnja 2018. godine, kad na snagu stupa liberalizacija financijskog tržišta u Europskoj uniji temeljem PSD2 direktive, provući novi Zakon o platnom prometu moglo se doznati u četvrtak u Zagrebu na konferenciji Fast-forward Banking.

Najveći je to val promjena koji očekuje hrvatsko financijsko tržište otkako je ukinut Zavod za platni promet, a banke preuzele većinu tog kolača. S PSD2 direktivom sada će u punom kapacitetu na to tržište ući startupi, ali i kompanije poput Applea, Googlea, PayPala, Alibabe, Facebooka i drugih, i to iz bilo koje članice Unije. Bernard Karačić, savjetnik u HNB-u kaže da se središnja banka za to priprema kroz novi zakon i posebnu pozornost posvetit će sigurnosti.  

"HNB će zakonom definirati što banke moraju omogućiti trećim stranama zbog PSD2, ali i ograničenja da se ne prosljeđuje više informacija od onoga što se izrijekom od banke traži", kaže Karačić. Napominje da je Europska komisija inzistirala da startupi i drugi igrači koji se žele baviti platnim prometom, s bankama ne moraju potpisati nikakav ugovor da bi mogli pristupati podacima u bankama, a za koje ih je ovlastio klijent.   To znači da će, primjerice Zaba i PBZ biti zakonski obvezni nekom internetskom servisu kojem ste vi kao klijent dopustili da koristi primjerice podatak o stanju na vašem tekućem računu u banci u Hrvatskoj, da će ta banka iz Hrvatske taj podatak morati proslijediti bez inzistiranja na potpisivanju nekakvih ugovora.

"Komisija je inzistirala na tome, jer je smatrala da bi banke mogle na različite načine odugovlačiti pa čak i odbijati potpisivanje ugovora s novim igračima te da bi tako sprječavale provedbu nove regulative. Banke zato na to nemaju pravo i EU regulativa propisuje da ugovora ne mora biti", kaže Karačić. Pojašnjava da će HNB ipak poticati banke i nove igrače, i to gdje god između njih suradnja bude intenzivnija, da na neki način uspostave izravne ugovorne odnose i reguliraju svoja prava i obveze neovisno o tome što to prema PSD2 regulativi neće biti obavezno.

Dodaje da će poseban naglasak stavljati na sigurnost, zbog toga što je razina sigurnosti koju je HNB nametnuo bankama u Hrvatskoj iznad prosjeka EU i HNB ima interes da ta razina ostane na visokom nivou. Koliko su veliki razmjeri ove promjene opisao je viši menadžer Deloittea iz Slovenije Lan Filipić koji kaže da bi banke u iduće dvije godine mogle izgubiti 43 posto tržišta platnog prometa u EU. "To ne mora nužno značiti da će banke izgubiti i toliki prihod, jer će volumen transakcija narasti", zaključuje Filipić.

Komentirajte prvi

New Report

Close