‘HNB se lažno brine za građane, što je s fiksnim dijelom kamate?’

Autor: Agencija VLM , 10. veljača 2014. u 15:58
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Udruga Franak optužila je HNB da iskazuje lažnu brigu za građane oko formuliranja kamata, jer su glavni problemi ostali neriješeni.

Udruga Franak optužila je HNB da iskazuje lažnu brigu za građane oko formuliranja kamata, jer su glavni problemi ostali neriješeni.

– Upozoravamo na dvije razine istog problema: kod plasiranja novih kredita problem svakako nije u njihovu vezivanju uz referentne kamatne stope euribor ili libor, budući da je riječ o EU praksi, iako i u ostalim članicama sama referentna stopa ne označava cijenu financiranja banaka. Problem je što se na tu stopu nadogađuju ekstremno visoki fiksni dijelovi kamate te bankarska marža, što za posljedicu može imati previsoke kamate u budućnosti, kada referentne kamatne stope više ne budu na ovako niskim razinama – ističu u Udruzi Franak.

Nezadovoljni su i činjenicom da HNB zagovara NRS (nacionalnu referentnu stopu), no ne razmišljaju o tome da bi ga trebali i objavljivati i kontrolirati te na taj način spriječiti eventualnu zlouporabu.

– HNB ne vidi problem u tome da NRS objavljuje zainteresirana strana, udruženje bankara u Hrvatskoj (HUB), što dovodi u pitanje ne samo njegovu neovisnost, već i njegov legitimitet. Ukratko rečeno, određivanje promjenjivog dijela kamate opet neće biti neovisno te se bez adekvatnog nadzora i kontrole radi o samovoljnom i jednostranom postupanju banaka – zaključuju u Franku.

Kažu da je riječ o populističkom pristupu, spinovima i pokušaju nametanja mišljenja široj javnosti na osnovi iskrivljenih činjenica te da HNB licemjerno i diskriminatorno iskazuje brigu oko formuliranja kamata, i to samo za buduće kredite, dok za postojeće istodobno podržava primjenu iste formule za koju ističu da je riskantna.

Deplasiranima nazivaju teze da se Udruga Franak zalagala za riskantno rješenje te napominju da su podržali izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju isključivo kao prijelazno rješenje koje je konačno donijelo prvo olakšanje mnogobrojnim dužnicima sa stambenim kreditima.

– Prihvatili smo to kao prijelazno rješenje jer je očito da ni Vlada, niti zakonodavac, a ni HNB kao regulator, nisu u stanju sustavno riješiti problem promjenjivosti kamatne stope – smatraju u udruzi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pa tko se to uopće i brine o Hrvatskim građanima?, možda linić koji je nametnu više harača i od Sulejmana veličanstvenoga?

New Report

Close