HNB odbio zahtjeve Franka za inspekcijom banaka

Autor: Jadranka Dozan , 17. ožujak 2015. u 15:35
Uz odbijenicu, opsežno tumačenje/J. Galoić/PIXSELL

Akcija Udruge Franak zacijelo je poslužila svrsi već time što je na početku novog kruga razgovora proizvela buku i privukla medijsku pažnju.

Mnogi su dužnici sa CHF kreditima očito poslušali vođe Udruge Franak pa su zasuli HNB zahtjevima za provođenjem inspekcijskog nadzora u nekoliko banaka zbog navodnog kršenja odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju vezanih uz utvrđivanju parametara promjenjivosti kamatne stope i fiksnog dijela kamatne stope.

 

55tisuća

približan je broj kredita vezanih uz CHF

Iz središnje banke u ponedjeljak su dobili i odgovor kakav je unaprijed bio posve izvjestan. Osim što HNB ne provodi inspekcijske nadzore, u odgovoru se ističe kako ne postoji odgovarajuća pravna osnova za podnošenje optužnog prijedloga protiv banaka zbog nepostupanja prema spomenutim zakonskim odredbama. Na temelju nadzornih ovlasti, u postupku nadzora su, kažu, utvrdili da su sve kreditne institucije sukladno zakonu izmijenile (ili donijele nove) opće uvjete poslovanja ili drugi odgovarajući interni akt u vezi s promjenjivim kamatama. Potrošačima koji drže da osnova za optužni prijedlog postoji iz HNB-a su usput poručili kako ga mogu sami podnijeti protiv konkretne banke.

Iako je ta 'diverzantska akcija' Udruge zacijelo poslužila svrsi već time što je nakon početka nove serije razgovora o modelu kojim bi se dužnicima olakšao teret kreditnih obveza proizvela buku i privukla medijsku pažnju, HNB je odbijenicu popratio opsežnim pravnim tumačenjem dijela ZPK na koji ukazuju članovi UF-a. Pravni stručnjaci HNB-a tako su usput  ukazali i na određene nedosljednosti i nespretnosti između tzv. dispozitivnih pravila i prekršajnih normi u ZPK-u. HNB-ovim odgovorom zacijelo je apsolvirano barem pitanje parametara promjenjivosti i fiksnoga dijela kamatne stope. Do sljedećeg nesporazuma.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Vaš link …[/url]

VRHOVNI SUD POTVRDIO Promjenjive kamatne stope za kredite u švicarcima su nezakonite!

POVIJESNA PRESUDA Sud u Osijeku poništio ugovor za kredit u švicarcima

http://www.jutarnji.hr/-bio-sam-na-rubu-infarkta–a-sada-sam-presretan—sud-u-osijeku-proglasio-nistetnim-ugovor-klijenta-i-banke-za-kredit-u–svicarcima–/1324308/

U tekstu se navodi da “HNB ne provodi inspekcijske nadzore”
Pa kojom metodom oni kontroliraju banke?!

HNB je pravna osoba u privatnom vlasništvu, zato su bilo kakvi zahtjevi za inspekcijom besmisleni jer je HNB pod jurisdikcijom zakona izvan domene RH.

New Report

Close