Kvantifikacija negativnih rizika za građane s kreditima u francima još nije moguća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2015. u 18:34
. Photo: Marko Lukunic/Vecernji list

U sagledavanju situacije surađuju s Ministarstvom financija.

Nakon oduke Švicarske narodne banke (SNB) da odustane od obrane tečaja svoje nacionalne valute u odnosu na euro postoje negativni rizici za hrvatske dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je ta odluka donesena, nije moguća, kažu u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Napominju kako u sagledavanju novonastale situacije Hrvatska narodna banka surađuje s Ministarstvom financija Republike Hrvatske.

Iz HNB-a ističu kako je odluka Švicarske narodne banke (SNB) da odustane od obrane tečaja svoje nacionalne valute u odnosu na euro, odnosno od ranije odluke da ne dopusti njeno jačanje iznad 1,2 švicarska franka za jedan euro, zatekla sve sudionike na međunarodnim deviznim tržištima, što je vidljivo i iz neuobičajeno velikih međuvalutnih oscilacija tijekom današnjeg dana.

Tečaj švicarskog franka u prvoj je reakciji otišao čak preko 1 eura, a trenutno je odnos EUR/CHF na oko 1,05.

Eventualne daljnje poteze švicarske središnje banke nije moguće predvidjeti, no nije isključeno da bi ona zbog zaštite konkurentnosti švicarskih gospodarstvenika mogla razmotriti uvođenje dodatnih mjera, uz već donijetu odluku o daljnjem snižavanju kamatnih stopa, navode iz HNB-a.

Iz hrvatske središnje banke napominju kako "zbog opisanih kretanja postoje negativni rizici za domaće dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je spomenuta odluka donesena, nije moguća".

Uz porast od 15,7 posto srednji tečaj franka na 7,4 kune

Švicarska središnja banka neočekivano je u četvrtak ukinula mjeru ograničenja tečaja franka prema euru od minimalnih 1,20 franaka za euro, zbog čega je tečaj franka snažno porastao prema euru. Kako bi zaustavio jačanje franka, SNB je ujedno povećao negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto.

Tečaj franka na međunarodnim je deviznim tržištima uzletio u prvim trenucima po objavi odluke SNB-a za 30 posto prema euru, na 0,8052 franka za euro. Ipak, poslije se stabilizirao te se oko 16,00 sati kretao oko 1,026 franaka za euro, što je otprilike 15 posto više nego jučer.

U sličnom je postotku švicarski franak ojačao i na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, za 15,71 posto u odnosu na tečajnicu od srijede, što je srednji tečaj franka podiglo na do sada rekordnu razinu od gotovo 7,4 kune.

Srednji tečaj franka na tečajnici od četvrtka, koja se primjenjuje od petka, skočio je za oko jednu kunu u odnosu na prethodnu tečajnu listu HNB-a, i iznosi 7,398431 kunu, što je njegova rekorda razina. Srednji tečaj franka iznad 7 kuna zadnji je put zabilježen u kolovozu 2011. godine, a na tečajnici utvrđenoj 10. kolovoza 2011. bio je zabilježen do tada njegov najviši tečaj od 7,164 kune.

Nakon objave odluke švicarske središnje banke, neke su hrvatske banke neslužbenim kanalima pozvale klijente da svoje mjesečne kreditne obveze plate u četvrtak, po još uvijek važećem tečaju od prethodnog dana, a dio je banaka obustavio kupoprodaje franka kako bi spriječile eventualne špekulacije.

Na obavijest klijentima putem svoje internet stranice odlučila se Privredna banka Zagreb (PBZ) koja je, u povodu objave švicarske narodne banke da ukida donju granicu tečaja EUR/CHF, obavijestila svoje klijente da danas, 15. siječnja "mogu platiti svoje rate kredita po tečaju utvrđenom prije ove iznenadne i neočekivane promjene".

To se, kako su naveli iz PBZ-a, odnosi "samo na plaćanje obveza po kreditima u valutnoj klauzuli u CHF-u, ali ne i na transakcije kupoprodaje ove valute koje su obustavljene".

Komentari (2)
Pogledajte sve

“uvide”

samo da švicarski štediše vide mogućnost uzimanja kapitalne dobiti, ode švicarac na 1,4

New Report

Close