HGK neka predstavništva zatvara, ali ide preko ‘velike bare’

Autor: Božica Babić , 19. lipanj 2013. u 13:42
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Komore Nadan Vidošević odluku o zatvaranju šest ureda u regiji ocjenjuje kao “uspješno odrađenu epizodu hrvatskog gospodarstva”.

Lokoti kojima će biti zaključana predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, crnogorskom gradu Kotor, Prištini i Sarajevu, te poslovnica u Mostaru već putuju u spomenuta odredišta dok su predstavništvo u Kabulu i poslovnica u Banja Luci zatvoreni na telefonskoj sjednici održanoj još 15. ožujka.

Odluka o ovom reorganizacijsko-strateškom zaokretu usvojena je danas na trećoj sjednici Skupštine HGK uz najavu da, čim ishode nužnu suglasnost Vlade, iz Komore će krenuti u novi projekt, preko Atlantika, u Washington gdje će otvoriti predstavništvo. 

Predsjednik Komore Nadan Vidošević odluku o zatvaranju šest ureda u regiji ocjenjuje kao "uspješno odrađenu epizodu hrvatskog gospodarstva koje je posredovanjem HGK integriralo sva okolna tržišta, dominira na njima, i kroz plasman proizvoda i kroz velika investiranja, pa više nema potrebe za zadržavanjem ovog dosadašnjeg modela" dok je odlazak iz Kabula  prokomentirao riječima – "Mala smo ekonomija i  nema smisla ostati tamo radi evidentne nesigurnosti, no našoj vojnoj misiji nastavit ćemo pružati svu logistiku."  

Iskorak preko "velike bare" i osnivanje predstavništva HGK u SAD-u, po ocjeni Vidoševića, izvrsno se uklapa u novu transatlantsku suradnju gospodarstava Europske unije i Sjedinjenih država. "Hrvatska jednostavno mora biti tamo,"naglašava Vidošević. S obzirom na ulazak u EU i projekt prekogranične suradnje županijske komore dislocirane duž granične crte preuzimaju glavnu ulogu za regiju, one će, ističe Vidošević, nastaviti suradnju sa svim susjednim tržištima nastalim iz nekadašnje zajedničke države. Nova reorganizacija otvara i problem prekobrojnih djelatnika, dio će biti zadržan, no neki će ipak ostati bez posla, kazao je Vidošević najavljujući da će objekti koje je Komora imala u vlasništvu biti prodani. 

Ukupni prihod za 2012. iznosio je 237 milijuna kuna, rečeno je na Skupštini. Vrlo štedljivim ponašanjem trošak prošlogodišnjeg poslovanja zaustavio se na 235 milijuna kuna pa će višak prihoda biti usmjeren za troškove u 2013.   

Komentirajte prvi

New Report

Close