HEP podnio HERA-i zahtjev za nižom cijenom, struja jeftinija 7 posto?

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2013. u 15:26
Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

Nakon što se HERA očituje o Zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, a prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje za kućanstva u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 posto, izvijestili su danas iz HEP-a.

Zahtjev za korekcijom cijene, odnosno smanjenjem proizvodne komponente cijene za kućanstva za 10,7 posto, temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013. godini, a u skladu s pravilima utvrđenim Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije, objašnjavaju iz HEP-a.

Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-a podsjećaju kako se ukupna cijena električne energije sastoji od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača).

"Zahtjevom upućenim HERA-i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno 6 do 7 posto", ističu iz HEP-a.

Iz HEP-a iznose i nekoliko primjera koliko bi moglo biti smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju.

Tako iznose primjer kućanstva s jednotarifnim modelom ('plavi') i godišnjom potrošnjom od 2.000 kilovatsati (kWh) gdje bi smanjenje ukupnog mjesečnog računa za struju iznosilo 6,3 posto.

Iznos ukupnog smanjenja mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s dvotarifnim modelom ('bijeli') s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto i uz godišnju potrošnju od 3.500 kWh, iznosit će 6,1 posto, primjer je kojeg iznose iz HEP-a.

HEP je već ranije najavio da će reagirati na ponude koje su sredinom lipnja predstavili slovenski GEN-I i njemačka RWE Energija koji su ponudili niže cijene struje u odnosu na HEP-ove.

"Sigurno ćemo se aktivno uključiti u tržišnu utakmicu. Sigurno ćemo nagrađivati vjerne kupce, nuditi nove pakete, ponude će biti različite. To možete očekivati u budućnosti", najavio je tada predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

……naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača)naknade za HERA,naknade za PLJAČKU,naknade za GAMAD koja se uhljebila i po cijele dane ništa ne rade,naknada za NAGRADE-OTPREMNINE ……..Ovu KOMUNISTIČKO-KRIMINALNU kuću napuštam bez obzira na njihova sniženja cijena.[emo_bijesan]

New Report

Close