HERA će nastojati što prije proanalizirati zahtjev HEP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 17:25
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

“Uvažavajući veliki interes javnosti, nastojat ćemo to napraviti što brže”, kažu u HERA-i na upit o zahtjevu HEP-a.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nastojat će što prije bude moguće temeljito proanalizirati HEP-ov zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo koji je dobila danas popodne, doznaje se iz HERA-e iz koje zato za sada ne mogu komentirati zahtjev HEP-a.

Po važećim propisima, Upravno vijeće HERA-e o zahtjevu, ako ne budu potrebne njegove nadopune, treba odlučiti za najviše 30 dana, a ako nadopune budu potrebne, onda je rok za odluku 30 dana od zadnje uredne nadopune.

"No, uvažavajući veliki interes javnosti, nastojat ćemo to napraviti što brže", kažu u HERA-i na upit o zahtjevu HEP-a.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je da je danas HERA-i podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, a prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje za kućanstva u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 posto.

"Zahtjevom upućenim HERA-i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno 6 do 7 posto", ističu iz HEP-a.

Podsjećaju, naime, kako se ukupna cijena električne energije sastoji od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača).

Iz HEP-a su najavili da će, nakon što se HERA očituje o zahtjevu, izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close