Vrdoljak pozdravio prijedlog HEP-a za nižim cijenama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 18:11
Ivan Vrdoljak (Photo: Matija Topolovec/PIXSELL)

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravio je danas prijedlog HEP-a za jeftinijom strujom za kućanstva te izjavio da je u okvirima očekivanog.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravio je danas prijedlog HEP-a za jeftinijom strujom za kućanstva te izjavio da je u okvirima očekivanog.

"Da, to je u okvirima onoga što smo očekivali. Pozdravljam prijedlog HEP-a i zahtjev HERA-i za odobravanje snižavanja cijene. Mislim da je to konkurentna cijena, realna cijena i nešto što danas otvoreno tržište električne energije može omogućiti", kazao je Vrdoljak u izjavi novinarima.

Očekuje da HERA sukladno svojim ovlastima analizira zahtijev i sukladno pravilima struke i poznavanja tržišta odobri iznos koji je danas realan.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je da je danas HERA-i podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, a prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje za kućanstva u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 posto.

Na novinarski upit je li to sniženje održivo, Vrdoljak je podsjetio kako se se do 1. srpnja cijene nisu mogle korigirati, ali i kako će se vjerovatno za šest mjeseci ili najduže godinu dana opet ići u korekciju cijene s obzirom na stanje na tržištu.

"Tada može uslijediti dodatno smanjenje ili povećanje, ali nikad više u ekstremima kako je nekada bilo, da se godinama zamrzne cijena na nekom iznosu zbog kupovine socijalnog mira pa se dogodi ogroman skok kao što se dogodio prošle godine. Sada će se sukladno tržišnim uvjetima puno češće mijenjati cijena električne energije, a HEP je tu da svojim tarifnim sustavom, marketingom, efikasnošću funkcioniranja ponudi građanima i gospodarstvu najbolje moguće cijene i izgubi što je moguće manji dio tržišta", ističe ministar gospodarstva.

Objašnjava i kako je činjenica da HEP ove godine posluje s dobiti jedan od razloga zahtjeva za smanjenje cijene.

Mislim da je to temelj zahtjeva za smanjenje cijene. Tu su pokazali odgovornost, nije cilj ostvariti veliku dobit nego što je moguće manja cijena električne energije, ali pod uvjetom apsolutne sigurnosti isporuke, kazao je Vrdoljak.

Na upit znači li da će, nakon HEP-ova zahtjeva za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, slovenski GEN-I i njemački RWE Energija moći još više sniziti svoje cijene, Vrdoljak je kazao kako te dvije tvrtke u Sloveniji i Njemačkoj danas struju prodaju po daleko većoj cijeni od cijene s kojom su ušli na tržište Hrvatske.

U Sloveniji je cijena električne energije viša nego u Hrvatskoj, kazao je Vrdoljak napominjući kako tvrtke koje ulaze na tržište ulaze da bi zaposjeli dio tržišta, a onda ga vjerovatno sveli na razinu koju imaju u svojim zemljama.

Bilo bi prilično neozbiljno da građanima Hrvatske i hrvatskom gospodarstvu daju daleko nižu cijenu nego što je imaju u Sloveniji i Njemačkoj, a danas je takva situacija, rekao je ministar Vrdoljak.

Pritom je i hrvatskom gospodarstvu i građanima preporučio da obrate pažnju na sadržaje ugovora, na dugoročnost suradnje sa svojim opskrbivačem energije i da, sukladno sadržajima ugovora i perspektive suradnje, odluče o tome tko će biti njihov isporučitelj električne energije.

Ako oni koji danas prodaju skuplju energiju u svojim domicilnim zemljama, nama nude jeftiniju i to će raditi u budućnosti, ne znam je li to baš održiv sustav, nisam siguran, rekao je Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close