Hanžeković u dvije godine udvostručio prihode na 57,8 mil. kuna

Autor: Saša Paparella (VLM) , 11. lipanj 2013. u 14:23
Marijan Hanžeković/Robert Anic/PIXSELL

Poslovni dnevnik ekskluzivno objavljuje popis najuspješnijih odvjetničkih društava u RH, prema ostvarenim prihodima u 2012.

Poslovni dnevnik je i ove godine napravio rang-listu najuspješnijih hrvatskih odvjetnika po prijavljenom prihodu. Prema podacima dobivenima iz Fine, prvoplasirano Odvjetničko društvo (OD) Hanžeković i partneri povećalo je prednost – njihovi su prihodi rasli sa 29,3 milijuna kuna u 2010. na 48,7 milijuna u 2011. te na 57,8 milijuna kuna lani, što je dvostuko više nego dvije godine ranije.

Prihod tog društva 2012. je bio za 18,7 posto veći nego 2011., a ostvareno je i 16 milijuna kuna dobiti. Zbog dobrog poslovanja lani su zaposlili šestero novih pravnika, pa sada imaju 91 zaposlenika. U društvu je osam partnera, a većinski je Marijan Hanžeković. U intervjuu koji nam je lani dao, Hanžeković je rekao da njegov ured zapošljava i više, čak 112 stalno zaposlenih pravnika. Iako pruža niz pravnih usluga, taj ured polovicu prihoda ostvaruje na ovrhama koje radi za velike korisnike kao što su HRT i HT. "Za HRT radim taj posao od 2006., tada sam predložio suradnju vidjevši koliko novca gube. Dok je HRT ranije sam prikupljao 600.000 kuna godišnje, sada samo moj ured prikupi 30 do 40 milijuna kuna! ", ispričao nam je lani Hanžeković, koji je jednako uspješan i u drugim poslovima. Skupa sa Žarkom Kraljevićem i Tomažom Lovšeom bio je suvlasnik hrvatske podfranšize Dinersa, svoj je udio prodao nakon četiri godine i zaradio 40 milijuna eura. Dobiveni je novac uložio u kupnju zagrebačke Genere, a investirao je i u Optima telekom i Quaestus fond.Drugoplasirani odvjetnički ured je OD Grgić i partneri, čiji je osnivač Dubravko Grgić.

 

10,77posto

porasli su prihodi odvjetnika u travnju ove godine

On se također bavi i drugim biznisima- predsjednik je koncerna Agram i najveći dioničar Euroherc osiguranja. Iako je prihod Grgićeva ureda porastao za punih 25 posto, sa 26,3 na 33 milijuna kuna, za 6,7 milijuna kuna, nije se uspio približiti Hanžekoviću čiji je prihod narastao za 9 milijuna kuna. Grgićeva je dobit bila 8,4 milijuna kuna. Niti na trećoj poziciji nema promjene – zagrebačko OD Divjak, Topić, Bahtijarević, specijalizirano za trgovačko pravo, kao i preuzimanja i spajanja društava, naraslo je za pet posto, lanjsku su godinu završili sa 19,5 milijuna kuna prihoda i 5,3 milijuna kuna dobiti. Na četvrtom je mjestu lani bio CMS Reich- Rohrwig Hainz Rechsanwalte Gmbh, podružnica najveće europske mreže odvjetničkih ureda, koja se bavi pružanjem savjetodavnih usluga, a u nas nema stalnih zaposlenika. Njihov se prihod prepolovio sa 18,1 milijuna kuna na 9,7 milijuna kuna, pa su pali na 15. mjesto. Ove su godine na četvrto mjesto izbili Leko i partneri- lani su bili osmi, a prihodi su im porasli za čak 54,2 posto sa 12,1 na 18,6 milijuna kuna. Ostalo im je 8,5 milijuna kuna dobiti, po čemu su nadmašili Grgića. Peto je OD Mađarić i Lui, sa 15,4 milijuna kuna, uz porast od 28,8 posto. Oni se bave naplatom potraživanja, naknadom štete i zastupanjem u trgovačkim sporovima. Lani su zaposlili sedmero ljudi, najviše od svih odvjetničkih ureda. Šesti su Mamić, Perić, Reberski, Rimac, čiji je prihod 15,2 milijuna i dobit 7,4 milijuna kuna.

Slijede dva ureda čiji su prihodi pali. OD Žurić i partneri prihod je pao sa 14,5 na 13,5 milijuna kuna (6,8 posto), a riječkom OD Vukić i partneri pao je sa 14,3 na 12,3 milijuna kuna (15 posto). Vukićev ured, i dalje je jedini među 10 najuspješnijih koji nema sjedište u Zagrebu. Slijedi društvo Mikuličić- Lončarić- Bahun, koje je među vodećima imalo najveći rast od čak 88 posto, sa 5,6 na 11,8 milijuna kuna prihoda. Deseto je OD Šavorić i partneri čiji su prihodi narasli i to za 15 posto, pa su lani imali prihod od 11,1 milijuna kuna. Među prvih 50 odvjetnika s najvećim prihodima, malo je javnosti poznatih imena, kao što su primjerice OD Hraste i partneri ili OD Uskoković i partneri. Na listi najuspješnijih je OD Marković i Plišo, čiji su prihodi pali za četvrtinu, no dobit im se povećala. Od poznatih imena, Vesna Alaburić je na 52. mjestu sa 3,8 milijuna kuna prihoda, što je 27 posto više nego godinu dana ranije. Na 53. mjestu je odvjetnica Maja Cenić, sestra Dijane Čuljak. Prihodi njena ureda narasli su za čak 131,6 posto, sa 1,6 na 3,8 milijuna kuna. Zanimljivo je da niti na široj listi od 130 odvjetnika koji su lani imali prihod veći od dva milijuna kuna, ponovno nema onih odvjetnika- krivičara, koji su najčešće u medijima.  

Najuspješniji od njih, Veljko Miljević lani je uprihodio 1,1 milijuna kuna, dok je zajednički ured Branka Šerića i njegova sina Aljoše Šerića imao prihod od točno milijun. Ispod milijun kuna prihoda i ove su godine ostali odvjetnici Ive Sanadera, Čedo Prodanović (900,000 kuna) i njegova suradnica Jadranka Sloković (845.800 kuna). Još manji prihod prijavio je Ljubo Pavasović Visković (727,000 kuna). Među poznatim odvjetnicima lani je ponovno najmanje uprihodio Anto Nobilo, 577.000 kuna, iako je i to znatno više od 213,000 kuna prihoda prijavljenog u 2011. Ured mu je već treću godinu za redom u minusu, a Nobilo se u međuvremenu posvetio nekim drugim poslovima, pa tako skupa s Mićom Carićem preuzima zagrebački DTR. Prema podacima sa web stranice Porezne uprave Ministarstva financija, prihodi odvjetnika su od 1. travnja, otkako su i oni potpali pod obvezu fiskalizacije, povećani za 10,8 posto. U Poreznoj upravi nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje kako država kontrolira izdaju li svi odvjetnici račune svojim klijentima. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

BOŽE!!
KADA ĆEŠ VEĆ TOGA POKVARENOGA I GRAMZIVOGA GUŠTERA UZETI SEBI!??

Genera mu već sad donosi a i donosit će ogromne profite tako da će ovo biti sitnis u odnosu na Generu. To mu je jaka investicija. On je jedan od najbogatijih ljudi u RH i najmoćnijih iako ga se rijetko spominje u javnosti

Fenomenalno je uložio novac..Optima, QUEAESTUS, Genera….koliko sad ima od
tog ulaganja i u fondovima?
Tko mu je dao posao bez javnog natječaja na HRT.u?

Na krvi i prevarama ovrha se bogati ovo utovljeno smeće

New Report

Close