Hanfa “oprostila” 4 milijuna kuna naknada

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2016. u 07:30
Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Petar Pierre Matek, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Financijski regulator već se drugu godinu odriče dijela prihoda.

Regulator domaćeg financijskog sektora i ove se godine odrekao nekoliko milijuna kuna od naknada koje uplaćuju institucije u njegovoj nadležnosti nadzora. Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odlučilo je obveznike osloboditi dijela naknada koje obveznici plaćaju iz svoje imovine i prihoda. Radi se o najizdašnijem izvoru Hanfinih prihoda od kojeg je – prema posljednjem dostupnom izvješću za 2014. – došlo 45,2 milijuna kuna ili gotovo 85 posto ukupnih prihoda.

 

45,2milijuna kuna

ili 85 posto prihoda donijele su 2014. Hanfi naknade

U odluci stoji da su obveznici koji plaćaju naknadu na mjesečnoj bazi od nje u potpunosti oslobođeni tijekom rujna. Tromjesečne obveznike Hanfa je počastila popustom od 33 posto, šestomjesečne od 16,7 posto, a godišnje s 8,3 posto. U Hanfi su procijenili da je u ovom trenutku moguće subjekte nadzora rasteretiti za otprilike četiri milijuna kuna, stoji u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika.

“Treba imati u vidu da osnovica obračuna naknada od subjekata nadzora Hanfe nije fiksna te u velikoj mjeri ovisi i o kretanjima na financijskim tržištima te o jednokratnim transakcijama koje nije uvijek moguće predvidjeti, a koji mogu rezultirati značajno višim ili nižim prihodima”, ističu iz Hanfe. Dodaju kako su sličnu odluku donijeli i prošle godine. Gledano po vrstama institucija, uvjerljivo najveći uplatitelji su društva za upravljanje mirovinskim fondovima koja su lani uplatila 24 milijuna kuna. Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO) pojašnjavaju da sva mirovinska društva “redovno komuniciraju s predstavnicima Hanfe po svim relevantnim pitanjima, pa tako i po pitanjima naknada”.

No, naknada Hanfi mali je teret prema naknadi koje “mirovinci” plaćaju Središnjem registru osiguranika (Regos), a to je 53 milijuna kuna. Zagrebačka je burza lani za regulatorni trošak uplatila 455.000 kuna ili gotovo tri posto ukupnih rashoda. S burze su pozdravili odluku regulatora što im je “u ovim izazovnim vremenima smanjio dio troškova”.

Komentirajte prvi

New Report

Close