Hajdaš Dončić: Gotovo nemoguće da jadransko-jonska autocesta ide preko Dubrovnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2014. u 14:50
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako je gotovo nemoguće da jadransko-jonska autocesta ide preko Dubrovnika.

"Promatrajući zemljopisno okruženje Dubrovnika i mjere zaštite okoliša, gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij iz ta dva vrlo jasna razloga", kazao je Hajdaš Dončić upitan bi li Hrvatskoj trebalo biti u interesu da autocesta ide do Dubrovnika, a ne eventualno preko susjedne BiH pa makar to bilo za 10 ili 20 godina ili je nama svejedno.

"Važno je napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu 'gurnemo' u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik. To je apsolutno nemoguće. Sav taj projekt je dugoročan. Studije će pokazati. Ali nakon logičnog razmišljanja, moj odgovor je bio jasan", kazao je ministar.

Na novinarski upit jesu li točne neslužbene informacije da će Njemačka predložiti da se odustane od autoceste do Dubrovnika te da se ide preko BiH, odgovorio je: "Prvo i prvo, iz koje pozicije bi Njemačka nešto predlagala ili ne predlagala".

Ponovio je kako je tzv. jadransko-jonska inicijativa još uvijek u fazi začetka i definiranje jadransko jonske-autoceste nije završeno, kako će biti definirano tek studijom predizvodljivosti i utjecaja na okoliš.

Napominje i kako će Europska komisija za države nečlanice EU kreirati instrument iz kojeg će te države financirati studije izvodljivosti o pravcima autoceste. Ako studije pokažu isplativost, postoji mogućnost da se ide u gradnju produžetka autoceste između 2020. i 2030., dodaje.

Premijer Zoran Milanović jučer je u Cavtatu izjavio da je jadransko-jonska autocesta interes nekolicine država i da je to važan projekt za Hrvatsku.

"Projekt jadransko-jonske autoceste zajednički je interes svih četiriju država koji još uvijek nije ostvaren, a važan je i za Hrvatsku kao jedan kontinuitet pravca koji povezuje ovu regiju i za Crnu Goru i za Albaniju, i za BiH, ali i za Kosovo", kazao je Milanović nakon radnog sastanka s predsjednicima vlada BiH, Albanije i Crne Gore Vjekoslavom Bevandom, Edijem Ramom Milom Đukanovićem.

Na sastanku u Cavtatu razgovaralo se o suradnji i mogućim zajedničkim projektima održan je uoči konferencije o jugoistočnoj Europi koju u Berlinu u četvrtak organizira njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentari (19)
Pogledajte sve

vlada-se-preracunala

davanje-autocesta-u-koncesiju-je-protuzakonito

Davanje autocesta u koncesiju je protuzakonito !

Vlada prekršila Zakon o koncesijama.

Naime, šesti stavak osmog članka tog Zakona propisuje da je davatelj koncesije, u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužan prije pokretanja postupka davanja koncesije razriješiti imovinskopravne odnose nad nekretninom koja se daje u koncesiju.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vlada-se-preracunala-davanje-autocesta-u-koncesiju-je-protuzakonito/775040.aspx

koncesionar će zaraditi-na našim autocestama-101 milijardi-kuna

http://www.vecernji.hr/hrvatska/evo-zasto-ce-zaraditi-na-autocestama-101-a-ne-20-milijardi-kuna-960040 [vecernji.hr]

koncesionaru autocesta zarada-101-milijarda-kn

http://www.vecernji.hr/hrvatska/koncesionaru-autocesta-zarada-101-milijarda-kn-959405 [vecernji.hr]

Nema komentara o autocestama koje štetočine misle prodati na 45 godina ?
Zar vam je svima svejedno ?
Zar ne vidite da nabrzinu žele preduhitriti Referendum ?
Dali vladajući imaju pravo prodavati našu imovinu a da ne pitaju na Referendumu građane ?


…Zagorski mužek je doktorirao kod čuvenog profesora iz vlade Grčića s temom Zagorske vinske ceste.Iz toga se vidi da je stručan i za druge ceste i uopće za promet.

To je heben doktorat. Otimat ce se u svijetu za takvim doktorom. Moga bi jos dat koji doktorat kod profesora Grcica na temu barikada oko Knina.

koncesionari-dali-drzavi-dva-milijuna-kuna-a-ona-njima-2,3-milijarde-kuna

Dva koncesionara na hrvatskim autocestama –
Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb – Macelj –
dosad su državi na ime koncesijske naknade uplatili samo dva milijuna kuna,
dok je Republika Hrvatska njima platila oko 2,3 milijarde kuna.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/koncesionari-dali-drzavi-dva-milijuna-kuna-a-ona-njima-23-milijarde-kuna-961431

Koncesionari su Hrvatskoj državi platili do sada 2 miliona.

A Hrvatska je konceionarima platila 2,3 miliarde.

+2.000.000,00 dobili
-2.300.000.000,00 platili
—————–
-2.298.000.000,00 gubitak

posao stoljeća a niko nije završio u Remetincu

New Report

Close