Grupa od 17 vjerovnika radije bi 0 kn u stečaju, nego 40% u predstečaju

Autor: Suzana Varošanec , 15. travanj 2015. u 22:00
Foto: Ivo Čagalj/pixsell

Riječ je o bivšim kooperantima Hidroelektre, malim tvrtkama čije tražbine ukupno iznose oko pet milijuna kuna.

Postupak predstečajne nagodbe Hidroelektre niskogradnje, nakon što su vjerovnici sa 313 milijuna kuna tražbina podržali plan restrukturiranja, donio je i jedan fenomen tzv. grupne žalbe.

Pored "običnih" žalbi, a tri su već na Ministarstvu financija riješene odbijanjem, primjerice Osijek-Koteksova, navedenu potpisuje 17 vjerovnika. Koliko je takvih slučajeva dosad bilo, statistička je nepoznanica, no poznavatelji tvrde da to nije uobičajena pojava, te da ih se moguće ovdje najviše okupilo. Navodno je postojalo i izvjesno "cirkularno pismo" kao neka vrsta poziva koji su dobili neki vjerovnici što je stvar organiziranja, kaže nam jedan izvor. U konkretnom slučaju riječ je o bivšim kooperantima Hidroelektre, malim tvrtkama čije tražbine ukupno iznose oko pet mil. kn.

 

Mikić

Plan koji predviđa otpis 60% potraživanja za male bi tvrtke bio koban

Nastupaju u zajedničkom cilju i, pobijajući rješenje Fine da je plan izglasan s potrebnom većinom glasova, traže od MF-a da ga ono ukine te postupak obustavi. Drugim riječima, ove male vjerovnike izgleda ne bi zabrinuo eventualni stečaj Hidroelektre iako tek onda oni ne bi ništa naplatili. Njihov odvjetnik Damir Mikić, inače i stečajni upravitelj, pak, objašnjava da bi u slučaju odbacivanja  žalbe neke od tih tvrtki mogle završiti u stečaju. Kako tvrdi, ključna primjedba tiče se plana koji predviđa otpis 60% potraživanja, uz rok od pet godina otplate ostatka obveza s počekom od godine dana. To je za male tvrtke, kaže, kobno. No, na drugoj strani Hidroelektra nema razloga za brigu. U detaljnom očitovanju na sva naša pitanja član Uprave Mateo Čagalj odbacuje kao neosnovane sve žalbene navode, a da su neosnovane sve primjedbe potvrđuju i u priloženom nam pravnom očitovanju.

Pitanje je dana kad će njihovo službeno očitovanje i Fina objaviti. Indikativno je, pak, da i bez glasova spomenutih vjerovnika ishod glasovanja ne bi bio drugačiji. Plan je usvojen sa dostatnom većinom od 76,06%, dok bi bez podrške spomenutih vjerovnika, podrška iznosila 75,56%, što je i dalje više od potrebnih 66,6% glasova. Prije ulaska strateškog partnera Sergeja Gljadelkina plaće su kasnile šest mjeseci, dok podsjećaju da se danas sve obveze uredno podmiruju uključujući i plaće.

Raskidi ugovora o radu provedeni su, tvrde, u okviru plana zbrinjavanja viška djelatnika koji je donijela bivša Uprava. Banke su se odrekle svog razlučnog prava u zakonskom roku te podržale plan financijskog i operativnog restrukturiranja. Kupoprodajni ugovor u iznosu od 30 mil. kn za kupnju pokretne imovine, koji je objavljen u sklopu žalbe, poslužio je da se dođe do obrtnog kapitala za pokretanje aktivnosti. Na glavnoj skupštini donesena je odluka o dokapitalizaciji, a dosad je na žiroračun uplaćeno 37,5 milijuna kuna. 

O opremi

'Svi kupljeni strojevi su u tvrtki'

Nijedan od strojeva navedenih u kupoprodajnom ugovoru nije napustio društvo, isto tako u njemu je ostala sva oprema, a koristi se na svim aktivnim gradilištima diljem Hrvatske, naglašavaju iz Hidroelektre. Suglasnost na sklapanje ovog ugovora dao je i povjerenik predstečajne nagodbe Stjepan Kugler, tako da ne stoji konstatacija kako tijela postupka nisu bila informirana, navodi član Uprave Mateo Čagalj.   

Komentirajte prvi

New Report

Close