Grčić: Hrvatsko gospodarstvo je ispod same površine vode, čekamo da izroni

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2014. u 22:01
Branko Grčić/Patrik Macek/PIXSELL

Grčić je najavio da će se u Berlinu susresti s njemačkim ulagačima i prezentirati Vladine mjere u jačanju poslovne klime.

Pomaka u Hrvatskoj ima, osobito u industrijskoj proizvodnji, ali BDP je 11 kvartala u konstantnom padu, a prema svim makroekonomskim pokazateljima 2014. godinu Hrvatska će završiti s padom BDP-a od 0,7 posto.

Izjavio je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić u emisiji Hrvatskoga radija "Poslovni tjedan".Unatoč negativnim prognozama, Grčić navodi da optimizam treba naći u novom investicijskom valu vezanom za  ulaganja u infrastrukturu i temeljenom i na europskim fondovima. Pohvalnim naziva i restrukturiranje javnih poduzeća što je, tvrdi, dobar put gospodarskom oporavku. Podatak da je u javnim tvrtkama zaposlen 7500  manje nego prije 2011. dokaz je, uvjerava, da je Vlada ipak uspjela napraviti pomak, a u tom smislu ističe i veću dobit javnih poduzeća.

"Mi smo negdje ispod same površine vode i čekamo da izronimo", izjavio je Grčić. Napomenuo je pritom  kako su direktni kontakti u gospodarstvu, poput  aktualnog putovanja predsjednika Vlade u SAD, nužni i poželjni za razvoj domaće ekonomije. I sam će se, najavio je jučer, u glavnom njemačkom gradu susresti s ulagačima najjačeg europskog gospodarstva i prezentirati Vladine mjere u jačanju poslovne klime. "U Hrvatskoj se mnoge stvari pokreću, a naš je strukturni problem da se ljudima nudi posao, no da oni to odbijaju, kao, primjerici, u građevini", istaknuo je Grčić.  Komentirajući tematiku rebalansa državne blagajne, rekao je da pregovori još traju no da je definiran okvir proračuna.

"Neke će stavke biti probijene – plaće, mirovine, što će biti nadomješteno, no uštedit ćemo na subvencijama, kapitalnim ulaganjima. Ako smo precijenili stopu gospodarskog rasta, morali smo imati i rebalans proračuna. Oko 0,6 – do 0,8 posto ćemo morati korigirati i to nije tolika razlika da bi bitno utjecaja na dosadašnje projekcije, smatra ministar. Početkom 10. mjeseca prijedlog bi trebao biti u Saboru", kazao je. Osvrnuo se i na EU fondove, izjavivši kako smo dogovorili oko 67% od svih dosad raspoloživih sredstava od 2007. do danas. "Taj novac možemo iskoristiti do kraja 2016. Evo, sam projekt aerodroma je već u izgradnji", zaključio je. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Grčić je ispod svakog nivoa i jedva čekamo da nestane(zauvijek) sa scene RH!

….a kad izroni….

veSLOM po glavi gospodarstvenika…[emo_vrtimise]


…gotovo je…već je u nesvijesti…[emo_zloban]

još da mu Grčić udahne “svež vazduh” i caput je

…gotovo je…već je u nesvijesti…[emo_zloban]

New Report

Close