Građevinski sektor traži pomoć od predsjednika

Autor: Suzana Varošanec , 29. prosinac 2014. u 11:37
Zdenko Karakaš, direktor HUP-ove Udruge za graditeljstvo/Sanjin Strukić/PIXSELL

Delegacija predvođena čelnicima inače suprotnih strana – sindikata i poslodavaca posjetila je Pantovčak ne bi li inicirali konkretne mjere za spas branše, novi sastanak zakazan je za ožujak.

Bipartitna akcija poslodavaca i sindikata u graditeljstvu koja je ljetos pokrenuta u cilju skretanja pozornosti Vlade na ključne probleme graditeljstva, završila je u Uredu predsjednika Ive Josipovića.

Riječ je o sastanku održanom 10. prosinca na Pantovčaku gdje se Josipović u dužem razgovoru i bez svojih savjetnika sastao s mješovitom delegacijom iz ove branše. Predvodili su je Zdenko Karakaš, direktor HUP-ove Udruge za graditeljstvo i Jasenka Vukšić, nova predsjednica Sindikata graditeljstva, čelnici suprotnih strana koji imaju izvrsnu suradnju. Josipović je iz prve ruke čuo mnogo o problemima i od sindikalaca iz nekoliko građevinskih tvrtki, primjerice Viadukta i Tehnike.

Na kraju je dogovoren novi susret u ožujku 2015., naravno uz uvjet da Josipović dobije novi mandat, potvrdio nam je Karakaš, dodajući da je predsjednik pokazao interes da svoj utjecajem osigura veću pozornost graditeljstvu jer će ono prvo pokazati je li Hrvatska na uzlaznoj putanji. "Od sastanka u ožujku, što je Josipović obećao, imamo velika očekivanja zbog pozornosti koju državne institucije u 2015. trebaju posvetiti hrvatskom graditeljstvu", kaže Karakaš.

Da nije riječ o lobiranju za uske interese, nego uspostavi pravnog okvira za ovu važnu proizvodnu granu, sugeriraju ključne teme o kojima se razgovaralo. To su fer cijene, sigurna radna mjesta i osigurana budućnost građevinarstva, što znači da u 2015. trebaju rješenja problema rada na crno i dampinga te da država kontrolira poštivanje kolektivnog ugovora za građevinarstvo. 

Javna nabava

Švicarski model

Na sastanku se najviše pričalo o problemima vezanim uz javnu nabavu u ovom sektoru. Istaknut je i primjer Švicarske gdje tvrtke koje su natječu na tenderima moraju priložiti potvrde da su članice udruge poslodavaca i da su radnici sindikalno organizirani. Takve su potvrde bile potrebne Dalekovodu, navodi Karakaš ističući da bi Hrvatska trebala slijediti švicarski model.

Komentari (6)
Pogledajte sve

To je pravi put

Pošto Ivo Josipović nije znao rješiti problem u prosincu 2014. dogovorio je novi sastanak novoj predsjednici Kolindi Grabar Kitatović za ožujak 2015.

na mješalicu bih ja njega, na ljetno sunce, TO JE PRAVI PUT, tu bi mogao pomoći, da se malo utegne, ovih pet godina je omlitavio i izblijedio

Od Josipovića nikakve koristi..taj nije niti ce ikom pomoći. On ce saslušati da ispadne fin,nabaciti par dvosmislenih demagoških floskula da održi rejting i ide dalje. Npr. aktualni problem branitelja…dodje nakratko kod njih u šator,malo sasluša,malo kaže pokoju frazu a na TV sučeljavanju kao najboljeg ministra izdvoji Freda Matica od kojeg branitelji traže ostavku!? Postalo je to prozirno

O čemu priča direktor HUPa? Obveza da tvrtke moraju biti član HUPa, a radnici članovi sindikata, a sve radi javljanja na tendere. To će tvrtkama stvarno pomoći u ovoj situaciji. Još jedan parafiskalni namet.

New Report

Close