Građanima rate u 'švicarcima' moraju biti kao i na početku. Imaju pravo znati zašto rastu

Nicole Kwiatkowski (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Nicole Kwiatkowski (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

'Ne bih radila ovo da nisam uvjerena, makar i djelomično, kako možemo očekivati presudu u našu korist'.

Trgovački je sud prošli ponedjeljak prihvatio kolektivnu tužbu Saveza Potrošač koji nastupa u ime Udruge Franak, odnosno svih zaduženih u 'švicarcima'. Ta je vijest razveselila mnoge koji su zaduženi u toj valuti.

Iako će proći određeno vrijeme do donošenja konačne presude, u Udruzi vjeruju da ipak postoji nada. U to je uvjerena i odvjetnica Udruge Nicole Kwiatkowski koju smo upitali koji su daljnji koraci te što točno svi koji su zaduženi u francima mogu očekivati u slučaju da sud donese pravomoćnu presudu u njihovu korist. Podsjetimo, zbog porasta svojih rata kredita od 40 do čak sto posto, zaduženi u francima potražili su sudsku zaštitu i žele dokazati kako je ponašanje banaka prema njima bilo nepošteno i nedopustivo.

>>> Bohaček o 'švicarcima': Je li vas netko tjerao uzeti kredit? Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?

'Tužbom tražimo da sud utvrdi kako su banke povrijedile kolektivne interese potrošača, sklapajući ugovore o kreditima na način da su se ponašale netransparentno prilikom sklapanja ugovorna o kreditu... Tužba je podignuta kako bi se takve odredbe proglasile nepoštene i ništavne' , kazala nam je odvjetnica Udruge Franak koja kaže kako detaljnije ne može govoriti o ovom slučaju jer se ipak radi o sudskom postupku.

'Tužba je puštena u procesni postupak, a sada se kreće u daljnju raspravu i objašnjavanje ćinjeničnih navoda. Očekujem isto kao i na početku, ne bih radila ovo da nisam uvjerena, makar i djelomično, kako možemo očekivati presudu u našu korist.'

>>> Dužnicima se smiješi povrat novca zbog rasta kamata i tečaja?

Podrobnije detalje odvjetnica nam nije htjela otkriti, a kaže kako su dosad održana dva uvodna ročišta na kojima nisu pokrenute rasprave, a iduće je ročište zakazano u veljači. 'Konačna bi presuda mogla biti donesena krajem 2013. godine, ali to sve ovisi o sucu i brzini kojom će on rješavati cijeli postupak', smatra odvjetnica Kwiatkowski.

O tome  što mogu očekivati građani zaduženi u francima, u slučaju da presuda bude proglašena pravomoćnom, odvjetnica kaže: 'Presuda će djelovati za ubuduće. Dakle, građanima rate moraju biti kao i na početku i imaju pravo znati zašto im kamatne stope rastu. Rast kamatnih stopa morao bi biti vezan uz tržišna kretanja, a ne samo uz odluku banaka koje one donose prema skladu s vlastitim interesima. Ako banke neće htjeti nadoknaditi preplaćene iznose, svi koji imaju ugovore o kreditu moći će tužiti banku radi povrata novca, pozivajući se na presudu', zaključuje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve