Građanima ne treba WikiLeaks da bi doznali na što se troši njihov novac

Autor: Saša Paparella , 06. listopad 2016. u 14:40
Dostupni struktura prihoda županje i vrste poreza

U projekt su zasad uključene četiri županije, Istarska, Međimurska, Primorsko-goranska i Šibenska. Do kraja godine bit će sve.

U Hrvatskoj zajednici županija (HZŽ) u srijedu je predstavljen projekt Otvoreni proračun, pokrenut kako bi županije građanima predočile podatke o svojim proračunima i informirale ih o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. U početnu fazu proved be projekta uključene su četiri županije, Istarska, Međimurska, Primorsko-goranska i Šibensko-kninska, a do kraja godine očekuje se uključenje svih županija.

Projekt je vrijedan 200.000 kuna, financira ga HZŽ i realiziran je u suradnji s tvrtkom Coin iz Pule. "Županije su najtransparentije jedinice područne samouprave, a naš novi projekt projekt na jednostavan način pokazuje kako se troše prihodi. Na unificirani način ovdje su dostupni županijski proračuni, koji će omogućiti i samim županijama da uspoređuju svoje proračune i povećaju efikasnost rada", rekao je Goran Pauk,  predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan. Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je projekt važan i zato što je "država visoko birokratizirana, a nepovjerenje građana prema državnim institucijama je veliko.

U budućnosti ćemo nadograditi taj sustav, tako da građani do zadnje lipe znaju kako se troši njihov novac", obećao je Posavec. Zamjenica župana Istarske županije Viviani Benussi istaknula je kako je ovo "prvi korak u uvođenju načela supsidijarnosti", a Boris Komadina, primorsko-goranski župan, objasnio je kako ne pružaju otpor promjenama. "Ništa se ne skriva, ne treba nama WikiLeaks da bi građani doznali za što se troši njihov novac. Županije su najjača karika u demokratskom upravljanju novcem u Hrvatskoj", istaknuo je. Dva su osnovna cilja. "Prvi je da županije putem jednostavne aplikacije na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune kako bi građani imali lakši uvid u njih.

Razvojem aplikacije omogućit će se županijskoj upravi usporedba lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava. Aplikacija je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu". istaknuto je.Dean Gambin iz tvrtke Coin objasnio je kao sustav funkcinionira, a Ivica Bošnjak, pročelnik jedinice regionalne samouprave i voditelj radne skupine za financije i proračun, objasnio je koje prednosti za službenike i građane donosi projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close