Građani provjeravaju zašto im je policija poništila osobne iskaznice

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2016. u 10:18
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Nije dovoljno što se građani pojave u policiji i pokažu osobne iskaznice, jer niti ne znaju da im one više ne vrijede.

Nakon intenzivne provjere MUP-a i brojnih odjava građana s adresa prebivališta, na društvenim mrežama javljaju se građani sa zagrebačkog područja koji tvrde da žive gdje im na osobnoj iskaznici i piše, odnosno pisalo je, jer im iskaznice više ne vrijede jer ih je policija poništila?!

Kako navodi jedna majka, njezina kći živi već devet godina na istoj adresi, uredan je student i plaća račune, no kada je izišla na izbore djevojka se iznenadila jer je na popisu birača nije bilo. Otišla je u MUP u svom gradu i otkrila da nije jedina. Navodno je ispred nje bilo još 50-ak ljudi s potpuno istom pričom. U policiji su joj rekli kako su slali dopis na njezinu adresu da sudjeluje u postupku, piše Glas Slavonije.

– Njenog spisa nigdje nema, pa ispada, eto, došao netko i dao si za pravo reći da ona tu ne živi (na vratima stana piše prezime), i odmah se briše prebivalište. I ne samo to, ona od 29. srpnja prema tome nema ni valjanu osobnu. Mogla je doći na aerodrom i letjeti nekud i priveli bi ju k'o zadnjeg kriminalca jer ima nevažeću osobnu koju joj je netko poništio, a da nitko o tome pojma nema. I što je najžalosnije, ne vrijedi moja izjava kao majke i vlasnika stana, ne vrijedi njezina izjava kao osobe koja tu živi i redovno studira i plaća račune – požalila se majka B.S.

No, nije dovoljno što se građani pojave u policiji i pokažu osobne iskaznice, jer niti ne znaju da im one više ne vrijede. Naime, kada policija misli da netko ne živi na adresi gdje bi trebao, njegova se osobna iskaznica – poništava. Nije dovoljno niti reći “živim doista na toj adresi”, jer policija ponovno mora poslati na teren ljude koji će provjeravati živi li netko na navedenoj adresi.

– Pri terenskim provjerama policijski službenici razgovaraju s ostalim osobama prijavljenima na adresi na kojoj se obavlja provjera, sa susjedima i drugim osobama koje poznaju osobu kojoj se provjerava prebivalište. Uz to provjerava se jesu li i ostali članovi kućanstva prijavljeni na istoj adresi, jesu li osoba kojoj se provjerava prebivalište i ostali članovi kućanstva zaposleni u mjestu prijavljenog prebivališta, ili u nekom bližem mjestu te se utvrđuju i sve druge činjenice i okolnosti koje ukazuju na to živi li osoba na adresi prijavljenog prebivališta – doznaje Glas Slavonije iz MUP-a.

Komentari (5)
Pogledajte sve

olicije!!!

Sve jasno, razlika u glasovima je nešto preko 7.000 a o ni za svaki slučaj x6. Sve je to uredno kontrolirala Željkica u apis-u i nitko drugi nije mogao ući.

***koma i smijurija si ti… glavno da ti ne smetaju ovi koji prelaze vojvođansko-hrvatsku granicu

Nešto su brisali. Uglavnom da su brisali. A nisu one koje su trebali. Da, one koji automobilom prelaze hercegovačku-hrvatsku granicu da bi dvaput glasovali i slični. Ma bitno da oni, koje je bi u biti trebalo brisati, da oni nisu izbrisani. Sad imaš kolateralnu štetu s ovih nekoliko tisuća koji nisu ni maknuli nigdje i imaju samo jedno prebivalište. Neka neka, ove s tri i više prebivališta u najmanje dvije države nećemo dirati. Popis birača, koma. Popis stanovništva – smijurija, koma. Puno toga – sama koma.

New Report

Close