Gaženica otvorena za trajektni promet

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2015. u 21:59
Foto: D. Stanin/PIXSELL

Uz ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića na svečanosti su bili ministar obrane Ante Kotromanović i umirovljeni general Ante Gotovina.

Nova Luka Gaženica u ponedjeljak je otvorena za trajektni promet simboličnim uplovljavanjem trajekta "Jadran" na liniji Preko-Zadar.

Time je ondje premješten čitav trajektni promet iz središta Zadra na Polutoku. Uz ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića na svečanosti su bili ministar obrane Ante Kotromanović i umirovljeni general Ante Gotovina. U nazočnosti predstavnika tvrtki graditelja iz konzorcija Strabag te Lučke uprave Zadar, Hajdaš Dončić je istaknuo da je u projekt Luke Gaženica uloženo više od milijardu kuna te da Zadar zbog Zračne luke i brojnih hotela ima sve komparativne prednosti da postane tzv. home port za brodove na kružnim putovanjima.

Ujedno je otvorena privremena zgrade terminala. Konačno rješenje zgrade terminala dogovoreno je s dvjema bankama te će biti dovršena do kraja 2017. i trebala bi biti tri puta jeftinija od prvotno planirane s direktnom uštedom od 15 milijuna eura, rekao je Hajdaš Dončić, koji nije htio govoriti o bojkotu otvaranja od strane zadarskog gradonačelnika Kalmete i župana Zrilića. Đani Štambuk iz Lučke uprave Zadar najavio je da već od 24. travnja dolaze prvi brodovi na kružnim putovanjima. Naveo je kako za 2016. očekuju 130.000 putnika samo na kruzerima, što je povećanje 50 posto i svi bi trebali pristajati u Gaženicu. Inače, otočni načelnici protive se preseljenju trajektnog prometa u Luku Gaženica jer nije dovršena. Drže da nema potrebe za žurbom s otvaranjem trajektne luke jer privremena odgoda neće štetiti projektu, a uvelike će utjecati na život otočana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close