Gasfin promijenio stečajnog upravitelja, što kani?

Autor: Suzana Varošanec , 13. lipanj 2018. u 22:01
U ovršnom postupku za Dinu slijedi drugi krug prodaje vrijedne imovine/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Sud je potvrdio imenovanje Nikole Remenara za novog stečajnog upravitelja, koji pak kaže da je upravo došlo do primopredaje dužnosti.

Po Stečajnom zakonu ne treba postojati razlog za smjenu stečajnog upravitelja na skupštini vjerovnika, već štoviše, odluka je na vjerovnicima te je njome sud vezan.

Ova je mogućnost do izražaja došla u stečaju Ćufa, bivše tvrtke kćerke propale Dine Petrokemije. Proljetos je otvoren na Trgovačkom sudu u Zagrebu, s time da je iznimka od pravila po mnogim kriterijima, npr. nije 'opterećen' radnicima, a ima samo dva vjerovnika i vrijednu imovinu. Riječ je o cca 330 tisuća m2 zemljišta na prostoru bivše Dine na lokaciji gdje se prvotno planirala gradnja kopnenog LNG terminala.

Njegova vrijednost prema nekoliko godina staroj procjeni iznosi oko 21 mil. eura. Najveći vjerovnik luksemburški Gasfin, koji je u tu poziciju došao preuzimanjem razlučnih prava od Hypo banke, Heta Asset Resolution i H-Abduco, u ovom postupku dominira s priznatom cjelokupnom tražbinom u iznosu od 505 milijuna kuna. Uz to, kako ima potrebnu stečajnu većinu, tako je i na skupštini vjerovnika održanoj 6. lipnja smijenio dotadašnju stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjek.

Sud je potvrdio imenovanje Nikole Remenara za novog stečajnog upravitelja, koji pak kaže da se te dužnosti prihvatio te je doznajemo u međuvremenu obavljena i primopredaja dužnosti. Drugi razlučni vjerovnik u stečaju Ćufa je država, tj. Ministarstvo financija kojem su također priznate sve tražbine te potražuje 1,7 mil. kn. Kao vjerovnik zastupan od strane Županijskog državnog odvjetništva, iako nije mogao utjecati na odluku o smjeni, doznajemo, ipak se izjasnio protiv jer za to nije bilo razloga.

Po nekima je prijelomna točka bio prijedlog bivše upraviteljice da se imovina na kojoj postoje razlučna prava prodaje preko sustava e-dražbe koji provodi Fina. S time se Gasfin ne slaže, pa je umjesto uloge Fine, prema nalogu suda, novi upravitelj dobio je zadatak u roku od 30 dana na prijedlog Gasfina sačiniti stečajni plan, što bi po nekima trebalo omogućiti brže zaključenje stečaja.

Kako nam je upravitelj potvrdio, glavno pitanje je kako razlučni vjerovnik može postati vlasnik, a u tom smislu je moguće rješenje u stečajnom planu, kaže upravitelj.  "Stečajni plan i postoji kao jedan od načina rješavanja u stečaju koji se u RH nedovoljno koristi, iako postoje različite mogućnosti da tvrtka ne prestane postojati, a da se odnosi među vjerovnicima mogu riješiti", kaže Remenar. Inače, nagađa da se Gasfinu žuri postati vlasnikom, kako bi iz te punopravne pozicije bolje zaštitio prava u odnosu na postupak izvlaštenja u sklopu provedbe Lex LNG-a vezano za projekt plutajućeg terminala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close